Default Image

Plannen om uw woning te verkopen of te verhuren? Vraag nu alvast uw energielabel aan en voorkom een boete

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabelletter blijft bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald verandert. Het nieuwe energielabel geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. Daarmee komt de methodiek van het vereenvoudigd energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) te vervallen.

Nieuwe methodiek   
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het nieuwe label geldt voor alle gebouwen, zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. De energielabelletter blijft bestaan, maar de methode hoe dit wordt bepaald is veranderd. Tot 2021 werd de energieprestatie nog gemeten met de NEN7120-methode. Vanaf 2021 kunnen alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800.

Woningopname
Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel vastgesteld door een vakbekwaam energieadviseur waar u een afspraak mee maakt. Deze komt langs, bekijkt het betreffende gebouw en noteert de kenmerken. Hierbij wordt gekeken naar de isolatie van het gebouw en naar de technische installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, bevochtiging en verlichting. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel.

Geldigheid van 10 jaar        
Het label  is 10 jaar geldig en de ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden al geldige energielabels niet omgezet op het moment  dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van het energielabel is overschreden, vraagt u een nieuw energielabel aan.

Verplichting eigenaar         
Eigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van hun gebouw een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Het label is namelijk een instrument dat inzicht geeft in de energieprestatie van het pand en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment riskeert de eigenaar een fikse boete.

Binnenkort verkopen of verhuren?
Mocht u het voornemen hebben om uw woning of utiliteitsgebouw op korte termijn te verkopen of te verhuren, neem dan contact met ons op.