Cycling Ga6ccd3022 1920

Elektrische fiets: 6 tips om diefstal te voorkomen

Steeds meer mensen bezitten een relatief dure e-bike. De populariteit zorgt ook voor klinkende diefstalcijfers. De politie registreerde vorig jaar maar liefst 22.593 aangiftes van gestolen elektrische fietsen. Hoe voorkom jij dat jouw gemotoriseerde tweewieler ongevraagd van eigenaar wisselt? We geven 6 tips.

Een e-bike is over het algemeen een stuk meer waard dan een standaard fiets. Dat zien we ook terug in de diefstal gegevens. De schade per geclaimde schade bedraagt al snel € 2.000. Dat maakt het de moeite om te investeren in het voorkomen van diefstal.

Zo maak je diefstal van jouw elektrische fiets zo lastig mogelijk
Met de volgende tips maak je het stelen van jouw e-bike zo ingewikkeld mogelijk. Daarmee voorkom je in ieder geval dat jouw elektrische fiets als een makkelijke prooi wordt gezien.

 • Zorg voor een goed slot en bevestiging
  Een stevig slot is een goed begin. Schaf bij voorkeur een ketting-, kabel- of beugelslot aan en maak deze vast aan een paal of rek. Op die manier wordt het lastiger om jouw fiets als een hapklaar pakketje in een busje te laden.

  Let er goed op dat je het slot aan de sterkste delen van je fiets vast maakt. Een wiel of bagagedrager is er zo af en het risico bestaat dat de rest van de fiets mee wordt genomen. Wat ook helpt is het slot zo hoog mogelijk bevestigen. Een slot op de grond is eenvoudiger te breken, bijvoorbeeld door er met een stoeptegel tegenaan te stoten.
 • Parkeer je fiets in een bewaakte fietsenstalling
  Wil je nog meer zekerheid dan een goed slot? Een bewaakte fietsenstalling is een goed wapen tegen diefstal. In veel steden kun je je fiets (gratis) in een bewaakte fietsenstalling stallen. Ook wanneer het wel iets kost, kan het alsnog een beter alternatief zijn dan risico lopen op diefstal.
 • Laat je fiets achter in het zicht
  Is er geen geschikte plek of fietsenstalling in de buurt, zorg er dan voor dat je e-bike goed in het zicht staat. Voor een restaurant bijvoorbeeld, op een druk plein of langs een veel gebruikte looproute. Met een hamer of ander gereedschap aan een elektrische fiets rommelen valt daar extra op.
 • Neem de accu mee
  De accu vormt een groot deel van de waarde van jouw e-bike. Houd die bij je als je de fiets hebt geparkeerd. Daarnaast kun je soms ook het display van de fiets halen. Dat maakt het stelen van jouw elektrische fiets minder aantrekkelijk.
 • Zorg voor goede maatregelen in je schuur of berging
  Het dievengilde is tegenwoordig brutaal genoeg om een elektrische fiets uit je eigen schuur of garage te halen. Een goed slot op de bergplaats is dan ook geen overbodige luxe. Wil je nog meer zekerheid? Een muur of vloeranker zorgt ervoor dat jouw elektrische fiets ook bij een inbraak vast staat. Daarnaast werkt het ophangen van een videosysteem afschrikwekkend. Dat kan al een relatief eenvoudig systeem zijn dat bij beweging videobeelden opslaat en verstuurt.
 • Maak gebruik van technologie
  Meer geavanceerde e-bikes hebben technologie aan boord die je kan helpen om je gestolen fiets terug te vinden. Denk hierbij aan een ingebouwd GPS-systeem dat de locatie van je fiets weergeeft. Mogelijk voorkom je diefstal daar niet mee, maar het vergroot wel de kans dat je de kostbare tweewieler ooit weer terugziet.

Is je elektrische fiets toch gestolen?
Zelfs al doe je er alles aan, soms valt diefstal niet te voorkomen. Doe in dat geval altijd aangifte bij de politie, ook al is de kans relatief klein dat je e-bike plotseling ergens opduikt. Bij veel verzekeraars is aangifte ook nodig om een beroep te kunnen doen op de verzekering. Wacht niet te lang met het op de hoogte stellen van je verzekeraar en maak eventueel foto’s als er bijvoorbeeld sprake is van inbraak met zichtbare schade.

In tegenstelling tot auto’s zijn fietsen, waaronder ook e-bikes, minder eenvoudig te traceren na diefstal. Bovendien is het eenvoudiger om ze ongemerkt te vervoeren. Reden genoeg om bovenstaande tips ter harte te nemen en je kostbare vervoermiddel zo goed mogelijk te beschermen.