Pexels Stephanie Ho 994164 Scaled

Een verbouwing financieren? Dit zijn de opties

Verhuizen naar een andere plek kan een mooi nieuw avontuur zijn. Toch is verbouwen soms een betere optie. Zeker als je het nog naar je zin hebt in de buurt waar je woont. Door te verbouwen kun je helemaal zelf bepalen waar je meer ruimte creëert of hoe de nieuwe keuken eruit komt te zien. Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. We lichten de meest gebruikelijke toe. 

Je kunt overwegen te verhuizen, maar met de hoge huizenprijzen en beperkt aanbod is het vinden van een betaalbare woning vaak een uitdaging. Een alternatief is verbouwen, wat je de kans geeft om je huis uit te breiden, zoals met een uitbouw of dakkapel, en te verduurzamen, bijvoorbeeld door dakisolatie. Verbouwen kan ook de waarde van je huis verhogen.

Maak een goede begroting
Wat kost een verbouwing? Op deze vraag is geen standaard antwoord mogelijk. Een nieuwe badkamer heeft een ander kostenplaatje dan een nieuwe keuken of een uitbouw. Maak voor jezelf een goede begroting waarin je de kosten begroot op basis van je wensen. Dit is zeker van belang nu materiaalkosten relatief hoog zijn en er een tekort aan vakmensen is. Met een goed kostenoverzicht kun je gericht kijken naar de financiering die aansluit.

Financieren verbouwing
De meest gebruikelijke manieren om een verbouwing te bekostigen zijn:

  • Spaargeld
    Gebruik je spaargeld, dan betaal je geen rente en vermijd je extra hypotheeklasten. In plaats van spaarrente te ontvangen, investeer je in jouw woning. Wel moet je er zeker van zijn dat je het geld niet nu of later nodig hebt voor andere dingen.
  • Tweede hypotheek
    Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een tweede hypotheek. De geldverstrekker beoordeelt of de extra lasten passen bij je financiële situatie. Is dit inderdaad het geval, dan kun je naar de notaris voor de afhandeling.
  • Hogere hypotheekinschrijving
    Als je al een hogere hypotheekinschrijving hebt op je hypotheek, kun je voor een verbouwing de hypotheek verhogen zonder dat een gang naar de notaris nodig is. Wel zal je geldverstrekker nagaan of je financieel in staat bent om de extra maandlasten te dragen.
  • Hypotheek oversluiten
    Als de rente van je huidige hypotheek hoger ligt dan de actuele marktrente, overweeg dan om je hypotheek over te sluiten en meteen te verhogen voor het financieren van de verbouwing. Je leent in deze situatie meer, maar de lagere hypotheekrente kan een stijging van de maandlasten beperken.
  • Consumptief krediet
    Het financieren van je verbouwing kan ook met een consumptief krediet. Dit type lening heeft over het algemeen een kortere looptijd dan een hypotheek. Een ander verschil is dat er geen onderpand nodig is. De betaalde rente is aftrekbaar en het afsluiten ervan kan zonder tussenkomst van een notaris. Houd er wel rekening mee dat de rente op een consumptief krediet doorgaans hoger ligt dan op een hypotheek.

Vergeet mogelijke subsidies niet
Voor het plaatsen van een keuken kun je geen subsidie krijgen. Dit is anders bij het verduurzamen van je woning. Voor bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp of isoleren van je woning kun je mogelijk subsidie aanvragen. Check wel goed of je voldoet aan de voorwaarden. Milieu Centraal heeft de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes voor je op een rij gezet.

Welke manieren om een verbouwing te financieren zijn in jouw situatie mogelijk? We kijken graag met je mee wat jouw ruimte is voor het aanpassen van je woning.