Chuttersnap Gts Eh4g1lk Unsplash Scaled

Maximale hypotheek verder omlaag bij private lease

Sta je op het punt om een auto te leasen via private lease? Sinds april heeft dit grotere gevolgen voor je maximale hypotheek. De kosten voor private lease worden meegenomen in het BKR-register. Hierdoor kan je minder lenen voor bijvoorbeeld een woning. Het verschil kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Goed om te realiseren voordat die gloednieuwe auto voor de deur staat. 

In het BKR-register (Bureau Krediet Registratie) worden al je financiële verplichtingen vastgelegd. Het gaat daarbij alleen om de verplichtingen die langer lopen dan één maand en €250 of hoger zijn. Het gemiddelde private lease contract valt hier ook onder.

BKR en maximale hypotheek
In het BKR-register opgenomen bedragen zorgen ervoor dat je minder kunt lenen voor het kopen van een woning. De bedragen worden door de bank voor twee procent ingehouden op de maximale woonlast. Deze woonlast bepaalt welk deel van jouw inkomen je mag besteden aan je hypotheeklasten. Een hogere woonlast is dus positief voor je maximale hypotheek.

Private lease en hypotheek: verschil sinds april
In het verleden werd bij private lease niet het volledige bedrag van het contract ingeschreven. Van het totale leasebedrag werd 35 procent ingehouden. De gedachte hierachter was dat dit deel werd uitgegeven aan zaken als belasting, verzekering en onderhoud. Kosten die je ook zou hebben na het kopen van een auto. Bij een vierjarig leasecontract van €400 per maand werd dus in totaal €12.480 (65%) ingeschreven in het BKR. De maximale woonlast ging hierdoor met €312 (2%) naar beneden.

Vanaf 1 april 2022 wordt het volledige contract geregistreerd in het BKR. Bij hetzelfde leasecontract, dus vier jaar met een maandbedrag van €400, wordt nu €19.200 geregistreerd. Vervolgens wordt €384 (2%) afgetrokken van de woonlast.

Maximale hypotheek kan flink omlaag bij private lease
Met private lease heb je het gemak van een auto zonder de rompslomp van onderhoud. Wel kan het gevolg groot zijn als je wilt lenen voor de koop van een woning. Een voorbeeld:

Arie en Maaike verdienen samen €70.000. Het stel wil een hypotheek afsluiten met een rente van 1,37% voor dertig jaar. Ze overwegen een auto te leasen voor vier jaar. De maandelijkse kosten bedragen €400. In onderstaand tabel zie je hoe hoeveel ze maximaal kunnen lenen.

Lease contractMaximale hypotheek
Geen contract € 359.932
In het eerste kwartaal van 2022 € 283.538
Sinds 1 april 2022€ 247.104

 
Arie en Maaike kunnen met een leasecontract maar liefst €112.828 minder lenen. Ze moeten nu bepalen wat ze belangrijker vinden. Een hogere maximale hypotheek of een lease auto.

De aanbiedingen voor private lease zien er vaak aanlokkelijk uit. Een gloednieuwe auto voor de deur voor een vast maandelijks bedrag. Maak de keuze voor private lease wel bewust. Zeker als je van plan bent om binnen het termijn van het leasecontract een hypotheek af te sluiten.