07 aug Hypotheekrente kan omlaag door richting staatsobligaties
De rente op staatsobligaties is recent stevig gedaald. Wat heb jij als particulier daarmee te maken? Meer dan je wellicht zou denken. De rente op staatsobligaties, vooral de 10-jaarsrente, is namelijk het uitgangspunt voor de langere hypotheekrente die banken rekenen. De recente daling is dan ook goed nieuws als je een hypotheek wilt afsluiten.
Invloed staatsobligaties op hypotheekrentes
Deze rente geeft samengevat weer wat beleggers verwachten van de economische situatie en inflatie in de komende tijd. Wordt er meer economische groei verwacht, dan ligt een stijging van de rente voor de hand. Een logisch gevolg is dat hypotheekrentes dan ook stijgen. Banken bepalen hun eigen rentetarieven namelijk door de obligatierentes te nemen en daar een risico-opslag bovenop te tellen. Dit werkt ook de andere kant op. Als de economische vooruitzichten minder positief worden ingeschat, is een daling waarschijnlijker.
Daarnaast is de rente op staatsobligaties belangrijk voor de kosten die banken maken als ze zelf geld nodig hebben. Als de rente op staatsobligaties daalt, worden de kosten voor banken om geld aan te trekken ook lager. Dit voordeel kunnen ze doorgeven aan huizenkopers die een hypotheek afsluiten, zonder dat er ingeleverd hoeft te worden op de winstmarge.
Verloop rente staatsobligaties (10 jaar) afgelopen maand
Sinds juli is de 10-jaars staatsobligatie relatief fors gedaald. Dit viel samen met een daling van de aandelenbeurzen. Niet alleen minder vertrouwen in economische groei is een mogelijke oorzaak. Het vertrouwen onder investeerders kan ook afnemen door andere factoren. Denk aan politieke onzekerheden, oorlogen en andere risico’s.
Verloop rente staatsobligaties (10 jaar) afgelopen 6 maanden
Sinds begin juni is de richting van de staatsobligaties al dalend, met een versnelling in juli. Dit is een trendbreuk, aangezien de rente sinds maart juist in een opwaartse trend zat. Aan de grafiek van de afgelopen 6 maanden valt ook te zien dat de recente daling relatief fors is. Van bijna 3 procent naar minder dan 2,5 procent in nog geen twee maanden. Voor de komende weken is afwachten in hoeverre de daling aanhoudt.
Andere factoren die de hypotheekrente bepalen
De hypotheekrente is van meer factoren afhankelijk dan alleen de rente op staatsobligaties. Zo bepalen banken zelf de risico-opslag die ze boven op de staatsobligaties tellen. Deze opslag kan per moment en per geldverstrekker hoger of lager zijn, afhankelijk van het risico dat de bank denkt te lopen. Ook de vraag naar geld kan invloed hebben. Wanneer er minder hypotheken worden aangevraagd, kan dit bijvoorbeeld reden zijn voor geldverstrekkers om genoegen te nemen met een lagere winstmarge.
Op dit moment zien beleggers en economen het minder zonnig in, na maanden van euforie. Het is nog even afwachten of het om een tijdelijke dip in het vertrouwen gaat. Wil je weten wat het in jouw situatie met de rente doet? Neem dan contact met ons op.