Paint G5d40507e6 1920

Hoge gasprijs maakt huis isoleren aantrekkelijk

Het afsluiten van een vast energiecontract is op dit moment nauwelijks mogelijk. De gasprijs piekt en ook de prijs van stroom zit in de lift. Dit maakt het doorvoeren van energiebesparende maatregelen nog relevanter. Je kan de investering vaak al in twee jaar terugverdienen!

Veel huizen zijn in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Zonde, want een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Denk aan meer wooncomfort omdat je huis in de winter warm blijft en er minder tocht is. In de zomer blijft de woning juist langer koel. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning ook een mooie opstap om te gaan profiteren van een warmtepomp.

Isolatie woning binnen twee jaar terugverdiend
Door de gestegen gasprijzen heb je op dit moment diverse isolerende maatregelen binnen twee jaar terugverdiend. In onderstaande tabel vind je per maatregel terug hoeveel je bespaard met isolatie en wat de terugverdientijd is. Deze tabel is gemaakt op basis van gegevens van Milieu Centraal, met als uitgangspunt een gemiddelde hoekwoning. Bij de besparing gaan we uit van een gasprijs van € 2,70. Dit is nog een voorzichtige schatting, aangezien ook in de laatste dagen de gasprijs weer sterk stijgt door het afsluiten van de Russische gaskraan. 

IsolatieNettoinvesteringGas besparing Besparing in € per jaarTerugverdientijd
Isolatie schuin dak met verwarmde zolder (Rc-waarde 4)€ 2.500800 m3€ 2.1601 jaar en 2 maanden
Isolatie onderkant vloer begane grond (Rc-waarde 3,5)€ 1.000260 m3€ 7021 jaar en 6 maanden
Spouwmuur isolatie (Rc-waarde 1,7)€ 1.600800 m3€ 2.1609 maanden 
Enkel glas vervangen HR++ (U-waarde 1,2)€ 2.500550 m3€ 1.4851 jaar en 9 maanden
Totaal€ 7.6002.410 m3€ 6.5071 jaar en 3 maanden

Voorwaarden subsidie voor isolatie
In bovenstaand overzicht gaat het om een netto-investering van isolerende maatregelen. Door subsidie kun je namelijk ongeveer 30% van de investering achteraf terugkrijgen. Je moet dan wel twee (of meer) isolatiemaatregelen aanschaffen, of één isolerende maatregel combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Sinds april is er ook een subsidie voor één isolerende maatregel in het leven aangekondigd. Gemiddeld krijg je daarbij 15% van de kosten terug. Je kunt pas in 2023 een aanvraag doen voor deze subsidie.

Uiteraard gelden er wel voorwaarden voor het ontvangen van subsidiegeld. Belangrijke vereisten zijn:

  • Je isoleert een bestaande woning waarvan jij de eigenaar bent
  • Je laat de isolatie aanbrengen door een erkend bedrijf
  • Je moet voldoende vierkante meters isoleren
  • Je vraagt de isolatie achteraf, maar binnen twaalf maanden, aan nadat de eerste maatregel is gedaan en betaald
  • De materialen voor isolatie moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd waarde) en minimale dikte. Op de site van Rijksdienst Ondernemend Nederland vind je een maatregelenlijst waarin je terug aan welke eisen bepaalde materialen moeten voldoen.

Vergeet de ventilatie niet na het isoleren
Wanneer jouw huis goed is geïsoleerd, is er vaak weinig sprake meer van natuurlijke ventilatie. De naden en kieren waar kou of tocht doorheen komt, zijn dichtgemaakt. Ventilatie is echter wel nodig voor een gezonde woonomgeving. Het vochtgehalte daalt bij goede isolatie, zodat schadelijke stoffen weggevoerd kunnen worden. Af en toe een raam open is niet voldoende. Het huis moet dag en nacht kunnen ‘ademen’. Ventilatiesystemen of roosters zijn een mogelijke oplossing.

Het isoleren van (een deel van) woning is in vergelijking met de investering van een warmtepomp of zonnepanelen een stuk minder groot. Met de huidige gasprijzen verdien je het ook razendsnel terug. Benieuwd hoe jij het aanpassen en verbouwen van jouw woning kunt finanieren? Onze financieel adviseurs helpen je graag verder om dit voor jou in kaart te brengen.