Default Image

Rabobank en ING verhogen hypotheekrente. Volgt de rest?

Per 18 oktober verhoogt Rabobank de hypotheekrente. Het is lang niet de enige bank waar de hypotheekrentes oplopen. De kans is bovendien groot dat andere geldverstrekkers het voorbeeld volgen en ook hun rentes verhogen. Een van de redenen voor deze beweging is een oplopende marktrente.

Eind vorige week voerde ING een verhoging van de hypotheekrente door. Eerder al deden geldverstrekkers als Aegon, Obvion en Nationale Nederlanden hetzelfde. Alhoewel het doorgaans om kleine verhogingen gaat, zijn er uitschieters tot 0,15 procent.

Laagste hypotheekrentes
We zetten de laagste hypotheekrentes van het moment voor je op een rij. Hierbij gaat het om hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kijk bij het selecteren van een hypotheek niet alleen naar de laagste rente. Ook de voorwaarden zijn van belang. Onze adviseurs voorzien je graag van advies over een passende hypotheek met de laagste rente.

Variabel > 1,25%
1 jaar > 0,70%
5 jaar > 0,74%
10 jaar > 0,83%
20 jaar > 1,17%
30 jaar > 1,38%

Oplopende rentes
Voor de richting van de hypotheekrente kijken we onder andere naar de rente op Nederlandse staatsobligaties. Dit zijn leningen die de overheid uitgeeft. Sinds augustus stijgt deze rente gestaag. In die maand moest je als investeerder bijbetalen (- 35%) voor het onderbrengen van je geld bij de overheid. Inmiddels is deze negatieve rente bijna weggepoetst. Deze ontwikkeling is over het algemeen met vertraging terug te zien in de richting van de hypotheekrentes, vooral die met een langer rentevast termijn.

Rente staatsobligaties – looptijd tien jaar – renteverloop vanaf medio juli

2021 10 18 12 56 40 Window
Bron: Marketwatch

Hypotheekrente boven 6 procent komt nooit meer terug?
Marktdeskundigen verwachten in de komende tijd een verdere stijging van de hypotheekrente. Zeker als Centrale Banken langzaam minder zware middelen in gaan zetten om de economie te ondersteunen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, deelt deze visie. Wel ziet hij de hypotheekrente niet meer boven de 6 of 7 procent uitkomen. In de jaren negentig was dit nog de standaard. Knot voorspelt dat een hoge rente in de toekomst maximaal 4 procent zal bedragen, onder andere door de vergrijzende wereldbevolking met een sterke spaardrift.

Aflossingsvrije hypotheek in trek
Onderzoeksbureau Moneyview meldt een toename van het aantal aflossingsvrije hypotheken. Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek komt het recht op hypotheekrenteaftrek deels te vervallen. Door de nog steeds relatief lage rente zien mensen dit minder als een bezwaar. Overweeg je ook een aflossingsvrije hypotheek? Wees je bewust van zowel de voor- als nadelen.

Rabobank is qua marktaandeel de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, gevolgd door ING. Nu deze geldverstrekkers de rente verhogen is de kans groot dat de rest van de markt volgt. Wil je meer informatie over de beste hypotheek in jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.