Tweede huis kopen: hoe werkt dat?

Home » Makelaardij » Informatie » Tweede huis kopen: hoe werkt dat?

Het kopen van een tweede huis

U wilt een tweede huis kopen: hoe werkt dat precies? Wij kennen de woningen, de mogelijkheden én de typische valkuilen. Als makelaar in Groesbeek en omgeving kunnen we u helpen door heel de regio.

Dus denkt u aan een fijne chalet om van het groen in de omgeving te genieten? Of heeft u op Funda een huis te koop zien staan? Wij helpen u een 2e huis te kopen. En minstens zo belangrijk, met de juiste informatie en begeleiding behoeden wij u voor de valkuilen.

Een tweede huis kopen voelt niet meer zo nieuw aan als uw eerste woning. Toch werkt het in een aantal opzichten anders, dus het is belangrijk om rekening te houden met de verschillen. Het gaat niet om uw hoofdverblijf, dus bijvoorbeeld de belastingen zitten anders in elkaar.

Daria Nepriakhina NwMxSzGFB68 Unsplash 1 Groot
Bod Uitbrengen

Betaalbaarheid: wat is het budget?

In eerste instantie is het belangrijk om te onderzoeken welk budget u beschikbaar heeft. Zoekt u een huis te koop voor 200.000 euro of voor meer of minder?

Pas wanneer u weet welk budget er (ongeveer) beschikbaar is kunt u gericht kijken naar het aanbod aan woningen. Houd er daarbij rekening mee dat u in sommige gevallen een hypotheek kunt gebruiken, maar dat daar meer haken en ogen aan zitten. Hypotheekverstrekkers verstrekken liever hypotheken voor een eerste woning.

De tweede woning die u wilt kopen is waarschijnlijk een investering. Misschien wilt u de woning verhuren. Zelfs als u daar alleen zelf naartoe wilt in de vrije weekenden werkt het anders dan bij uw hoofdverblijf (eerste woning).

Een hypotheekverstrekker wil daarom van u weten om welke woning het gaat, net als wat u daarmee van plan bent. Schets daarom een beeld van de toekomstverwachtingen, zowel op persoonlijk als op financieel vlak. Daaruit blijkt het budget dat er beschikbaar is om een 2e huis te kopen.

Type woning: chalet, appartement of villa

Vervolgens is het belangrijk om na te denken over het type woning dat u erbij wilt kopen. U heeft in Groesbeek en omgeving bijvoorbeeld de mogelijkheid om de volgende type woningen te kopen:

 • Chalet
  Een chalet is voor veel mensen een fijn tweede verblijf, waarmee ze genieten van het groen en de rust in de omgeving. Tegelijkertijd ligt de prijs niet zo hoog, dus is het relatief bereikbaar voor een grote groep. Uiteraard kennen wij de chalets in de omgeving, op parken die voldoen aan al uw specifieke wensen.
 • Appartement
  Denkt u aan een appartement, bijvoorbeeld omdat u daarmee gelijkvloers kunt verblijven? Of wilt u dat ook inzetten voor de verhuur? Wij kennen de beschikbare locaties in steden in de omgeving. Dat biedt een fijne tweede uitvalsbasis, en is goed geschikt als investering met een mooi rendement.
 • Villa
  Een grote villa is goed geschikt voor heel de familie, of een groep met vrienden. Dus denkt u aan de verhuur of wilt u daar zelf regelmatig gebruik van maken? Wij kennen de grote woningen, inclusief royale ruimte in de tuin en bijvoorbeeld een fijn zwembad.

Uiteraard zijn we ook andere tweede woningen beschikbaar om te kopen. Dus weet u goed waar u naar op zoek bent, maar zoekt u een makelaar die u daarbij kan helpen? Wij vinden voor u de 2e woning waarin u wilt investeren. Of waarmee u zelf zorgt voor een fijn tweede verblijf om af en toe naartoe te gaan.

Flat
Een Optie Nemen Op Een Woning Wat Is Dat

Hoe zit het met de belastingen?

Ten slotte is het belangrijk om u bijvoorbeeld te verdiepen in de belastingen die u betaalt. Dat werkt anders dan bij uw eerste woning, het hoofdverblijf. In Nederland gelden er namelijk diverse belastingvoordelen voor de (eerste) eigen woning.

Het is met een tweede woning bijvoorbeeld niet mogelijk om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek. In plaats daarvan betaalt u bruto en netto hetzelfde bedrag. Dat maakt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek interessanter, ten opzichte van de annuïtaire en lineaire hypotheek. Houd er ondertussen wel rekening mee dat banken strenger zijn in de beoordeling van uw financiële situatie voor een tweede huis.

En denkt u aan een tweede huis om te kopen in het buitenland in plaats van in Groesbeek en omgeving? In dat geval kan er sprake zijn van aanvullende belastingregels, zowel in Nederland als in het buitenland. Bovendien krijgt u mogelijk te maken met valutaverschillen. Laat u daarover goed adviseren, om de typische valkuilen te omzeilen.

Tweede huis kopen

Een tweede huis kopen is een geweldige investering, zorgt voor een fijn vakantieverblijf of is een combinatie van beide. Wij hebben de expertise, ervaring én het netwerk met daarin de chalets, appartementen, villa’s en andere woningen die u zoekt. Zo zorgen we ervoor dat we u de mogelijkheden kunnen uitleggen. En dat we u kunnen wijzen op de typische valkuilen om op te letten.

Dus denkt u na over het kopen van een tweede huis en zoekt u daarvoor een makelaar die u kan begeleiden? Wij gaan er graag voor u mee aan de slag.

Benieuwd waarom juist wij u goed kunnen helpen bij de aankoop? Daarvoor laten we graag onze klanten uit Groesbeek en omgeving aan het woord.

STS1320

Velen gingen u voor

HV is al 35 jaar regiospecialist met vele honderden tevreden klanten. Dat hoeft u niet van ons aan te nemen, dat kunt u ook teruglezen in de vele Funda beoordelingen. Benieuwd naar wat onze klanten over ons te zeggen hebben?

Hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning of wilt u uw huidige hypotheek verzekeren, aanpassen of oversluiten? De adviseurs van HV Hypotheken helpen u graag verder.

Direct contact

Wilt u uw huis verkopen, laten taxeren of wilt u juist een huis aankopen? Wat uw wensen ook zijn, onze klantvriendelijke adviseurs staan klaar om u te helpen met de volgende stap. Stel uw vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Edit STS1575

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken of heeft u meer vragen over een tweede huis kopen? Bel ons op telefoonnummer 024 397 57 55, stuur ons een e-mail naar info@hv.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op. 

Alles Onder Een Dak

Alles onder

één dak

Wij zijn uw specialist in verzekeringen, hypotheken, taxaties, makelaardij,  financiële diensten en bankzaken.

Regio Specialisten In Hart En Nieren

Regio specialisten

in hart en nieren

Ons team van sterk regionaal betrokken specialisten weten hun weg om voor u het beste resultaat te boeken.

Advies Op Maat Voor

Advies op maat voor

particulieren en bedrijven

We geven altijd advies op maat en houden van een persoonlijke aanpak. Gewoon goed geregeld.

Onze beoordelingen

Benieuwd hoe onze dienstverlening gewaardeerd wordt?
Lees het in de onderstaande ervaringen die onze aan- en verkopers gedeeld hebben.

Recent nieuws

Wij houden voor u de laatste nieuwtjes in de gaten op het gebied van de woningmarkt, regelgeving, verzekeringen en alles wat hiermee te maken heeft. Zijn er belangrijke ontwikkelingen, dan delen wij deze graag met u.

Wij helpen u verder

Kopen, huren, verkopen of verhuren? Wij helpen u graag en geheel vrijblijvend. Maak een afspraak.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.