Ontbindende voorwaarden: wat is de betekenis en wat is belangrijk?

Home » Makelaardij » Informatie » Ontbindende voorwaarden: wat is de betekenis en wat is belangrijk?

Ontbindende voorwaarden koopcontract huis

Ontbindende voorwaarden: wat zijn dat? Als u een huis gaat kopen kunt u hier gebruik van maken. Het zijn vormen van bescherming voor de koper, ten opzichte van de verkoper.

Dus tekent u een voorlopig koopcontract? De voorwaarden bieden mogelijkheden om het contract nog te ontbinden. Als het u als koper niet lukt om aan de voorwaarden te voldoen kunt u nog van de koop afzien.

How To Protect Your Property From Creditors Image 1
Blog Kopen Met Hulp Ouders Online

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

De ontbindende voorwaarden betekenis is eigenlijk heel eenvoudig: het zijn voorwaarden op basis waarvan u het (voorlopig) koopcontract nog kunt ontbinden.

Dus gebruikt u de ontbindende voorwaarden voor de financiering? Als het niet lukt om de financiering rond te krijgen kunt u nog van de koop afzien. Houd er wel rekening mee dat hier aanvullende voorwaarden voor kunnen gelden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u een realistische aanvraag doet bij de bank of andere hypotheekverstrekker.

3 belangrijkste voorwaarden

U bent in principe vrij om zelf ontbindende voorwaarden op te stellen in het voorlopig koopcontract. De voorwaarden zijn pas geldig als ook de verkoper het contract ondertekent.

De drie meest gebruikelijke ontbindende voorwaarden zijn:

 • Voorbehoud van financiering
  Het is belangrijk dat u als koper de financiering van de woning rond krijgt. Heeft u een hypotheek nodig? Dankzij een voorbehoud van financiering kunt u nog van de koop afzien als het niet lukt om de hypotheek af te sluiten. Normaal gesproken heeft u als koper 6 tot 8 weken de tijd om de financiering rond te krijgen.
 • Voorbehoud bouwkundige keuring
  Met het voorbehoud van een bouwkundige keuring kunt u van de koop afzien als blijkt dat de bouwkundige staat onder de maat is. U laat een keuring uitvoeren. Spreek met de voorwaarde af dat de kosten voor noodzakelijke werkzaamheden niet hoger mogen uitvallen dan bijvoorbeeld 5.000 euro. Blijkt dat de kosten hoger zijn? Dan mag u van de koop afzien.
 • Voorbehoud verkoop eigen woning
  Met het voorbehoud voor de verkoop van uw eigen woning spreekt u af dat u van de koop af kunt zien als het niet lukt om uw eigen woning te verkopen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de no-risk clausule (48-uurs clausule) zoals de Nederlandse Vereniging van Makelaars die heeft opgesteld.
Pexels Karolina Grabowska 5882683
Een Optie Nemen Op Een Woning Wat Is Dat

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden in een koopcontract bieden u als koper extra bescherming. Het biedt mogelijkheden om van de koop af te zien, bijvoorbeeld als u de financiering met de bankgarantie niet rond krijgt.
Let op: een verkoper hoeft de ontbindende voorwaarden niet te accepteren. In dat geval is het belangrijk om hierover te onderhandelen, en tot een koopcontract te komen dat u beiden wilt ondertekenen.

Benieuwd waarom juist wij u goed kunnen helpen bij de aankoop? Daarvoor laten we graag onze klanten uit Groesbeek en omgeving aan het woord.

Velen gingen u voor

HV is al 35 jaar regiospecialist met vele honderden tevreden klanten. Dat hoeft u niet van ons aan te nemen, dat kunt u ook teruglezen in de vele Funda beoordelingen. Benieuwd naar wat onze klanten over ons te zeggen hebben?

Hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning of wilt u uw huidige hypotheek verzekeren, aanpassen of oversluiten? De adviseurs van HV Hypotheken helpen u graag verder.

Direct contact

Wilt u uw huis verkopen, laten taxeren of wilt u juist een huis aankopen? Wat uw wensen ook zijn, onze klantvriendelijke adviseurs staan klaar om u te helpen met de volgende stap. Stel uw vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Edit STS1575

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken of heeft u meer vragen over ontbindende voorwaarden? Bel ons op telefoonnummer 024 397 57 55, stuur ons een e-mail naar info@hv.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op. 

Alles Onder Een Dak

Alles onder

één dak

Wij zijn uw specialist in verzekeringen, hypotheken, taxaties, makelaardij,  financiële diensten en bankzaken.

Regio Specialisten In Hart En Nieren

Regio specialisten

in hart en nieren

Ons team van sterk regionaal betrokken specialisten weten hun weg om voor u het beste resultaat te boeken.

Advies Op Maat Voor

Advies op maat voor

particulieren en bedrijven

We geven altijd advies op maat en houden van een persoonlijke aanpak. Gewoon goed geregeld.

Onze beoordelingen

Benieuwd hoe onze dienstverlening gewaardeerd wordt?
Lees het in de onderstaande ervaringen die onze aan- en verkopers gedeeld hebben.

Recent nieuws

Wij houden voor u de laatste nieuwtjes in de gaten op het gebied van de woningmarkt, regelgeving, verzekeringen en alles wat hiermee te maken heeft. Zijn er belangrijke ontwikkelingen, dan delen wij deze graag met u.

Wij helpen u verder

Kopen, huren, verkopen of verhuren? Wij helpen u graag en geheel vrijblijvend. Maak een afspraak.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.