Mondelinge afspraak bij verkoop van een huis: is die geldig?

Home » Makelaardij » Informatie » Mondelinge afspraak bij verkoop van een huis: is die geldig?

Wat zegt het Burgerlijk Wetboek?

De mondelinge afspraak over de verkoop van een huis is in de basis niet rechtsgeldig.
Hoe dit precies werkt staat beschreven in Artikel 2 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daar staat namelijk: ‘De koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak of bestanddeel daarvan wordt, indien de koper een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, schriftelijk gedaan.’

Dus wilt u uw huis verkopen? Dan is het belangrijk om de verkoop schriftelijk vast te (laten) leggen. Dat doet u in een koopovereenkomst. De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris.

AdobeStock 200325453 Scaled 1
Een Optie Nemen Op Een Woning Wat Is Dat

Schriftelijk door de koper én verkoper

In het verleden bestond er onduidelijkheid over de regels voor kopers en verkopers. Het wetboek noemt de koper, maar niet de verkoper. De Hoge Raad heeft in 2011 bepaald dat ook particuliere verkopers niet zijn gebonden aan mondelinge afspraken.

Een mondelinge afspraak over de verkoop van een huis is dus zowel voor de koper als de verkoper niet rechtsgeldig. De beide partijen moeten dit schriftelijk met elkaar afspreken.

Mondelinge afspraak bij verkoop van een huis

Twijfelt u over een mondelinge afspraak of over de manier van verkopen? We kunnen u daar als makelaar in Groesbeek en omgeving uitstekend bij begeleiden. Bovendien adviseren we over onderwerpen zoals de boeterente over de hypotheek bij verkoop of de keuring van een huis bij verkoop.

En wilt u alvast gratis en vrijblijvend weten wat uw woning bij verkoop ongeveer oplevert? Doe dan onze waardecheck. Dat geeft u een goede inschatting van wat u kunt verwachten.

Hv Huis Verkopen Uit Elkaar Gaan

Velen gingen u voor

HV is al 35 jaar regiospecialist met vele honderden tevreden klanten. Dat hoeft u niet van ons aan te nemen, dat kunt u ook teruglezen in de vele Funda beoordelingen. Benieuwd naar wat onze klanten over ons te zeggen hebben?

Hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning of wilt u uw huidige hypotheek verzekeren, aanpassen of oversluiten? De adviseurs van HV Hypotheken helpen u graag verder.

Direct contact

Wilt u uw huis verkopen, laten taxeren of wilt u juist een huis aankopen? Wat uw wensen ook zijn, onze klantvriendelijke adviseurs staan klaar om u te helpen met de volgende stap. Stel uw vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Edit STS1575

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken of heeft u meer vragen over een mondelinge afspraak bij de verkoop van een huis? Bel ons op telefoonnummer 024 397 57 55, stuur ons een e-mail naar info@hv.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op. 

Alles Onder Een Dak

Alles onder

één dak

Wij zijn uw specialist in verzekeringen, hypotheken, taxaties, makelaardij,  financiële diensten en bankzaken.

Regio Specialisten In Hart En Nieren

Regio specialisten

in hart en nieren

Ons team van sterk regionaal betrokken specialisten weten hun weg om voor u het beste resultaat te boeken.

Advies Op Maat Voor

Advies op maat voor

particulieren en bedrijven

We geven altijd advies op maat en houden van een persoonlijke aanpak. Gewoon goed geregeld.

Onze beoordelingen

Benieuwd hoe onze dienstverlening gewaardeerd wordt?
Lees het in de onderstaande ervaringen die onze aan- en verkopers gedeeld hebben.

Recent nieuws

Wij houden voor u de laatste nieuwtjes in de gaten op het gebied van de woningmarkt, regelgeving, verzekeringen en alles wat hiermee te maken heeft. Zijn er belangrijke ontwikkelingen, dan delen wij deze graag met u.

Wij helpen u verder

Kopen, huren, verkopen of verhuren? Wij helpen u graag en geheel vrijblijvend. Maak een afspraak.

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.