Huis verkopen aan kind: hoe werkt dat?

Home » Makelaardij » Informatie » Huis verkopen aan kind: hoe werkt dat?

Huis verkopen aan kind

Een huis verkopen aan een kind: is dat verstandig? Wij leggen u graag uit hoe het werkt en waar u rekening mee moet houden. De verkoop heeft namelijk meer (fiscale) gevolgen dan wanneer u dat aan iemand anders zou doen.

Blog Kopen Met Hulp Ouders Online
Bod Uitbrengen

Houd rekening met de kosten

Houd in eerste instantie rekening met de kosten. Voor de verkoop van uw huis aan een kind schakelen de meeste mensen namelijk vier experts in:

 • Makelaar
  Als makelaar doen we bijvoorbeeld de taxatie en begeleiden we u bij de verkoop. Zo helpen we u met de waardebepaling, die bijvoorbeeld belangrijk is voor de overdrachtsbelasting.
 • Hypotheekadviseur
  Geeft het kind hypotheekadvies. Of geeft u advies, als het kind financiële ondersteuning van u ontvangt. Bovendien kan de specialist meekijken naar uw eventuele huidige hypotheek.
 • Belastingadviseur
  Adviseert over de belastingaangifte rondom de verkoop van het huis aan een kind. Dat brengt de gevolgen voor de belasting goed in kaart, en voorkomt verrassingen achteraf.
 • Notaris
  Regelt de overdracht met de koopakte, hypotheekakte en de leveringsakte. Bovendien kan de notaris adviseren over belastingen en andere financiële en/of fiscale gevolgen.

Over de WOZ-waarde en terughuren

Een huis verkopen aan een kind biedt voordelen, maar kent ook een paar nadelen. Er zitten enkele haken en ogen aan. De schenkbelasting gaat bijvoorbeeld uit van de WOZ-waarde van een woning, terwijl de overdrachtsbelasting uitgaat van onze taxatie als makelaar.

En denkt u eraan om het huis te verkopen en dat vervolgens terug te huren van de kinderen? Ook dat heeft (grote) gevolgen voor de belasting. Kinderen betalen sinds 1 januari 2021 acht procent  overdrachtsbelasting als u in het huis blijft wonen. Bovendien moeten ze jaarlijks in box 3 belasting betalen over de overwaarde.

Ktdxhlaa720x Std1024
4 1

Huis verkopen aan kind

Dus denkt u aan het verkopen van uw huis aan uw kind? Wij kunnen u als makelaar in Groesbeek goed adviseren over wat daarbij komt kijken. En welke gevolgen dit bijvoorbeeld heeft voor de hypotheek als u die (nog) heeft.

Wilt u alvast weten wat de woning ongeveer op zal leveren bij verkoop? Doe dan onze gratis en vrijblijvende waardecheck.

Velen gingen u voor

HV is al 35 jaar regiospecialist met vele honderden tevreden klanten. Dat hoeft u niet van ons aan te nemen, dat kunt u ook teruglezen in de vele Funda beoordelingen. Benieuwd naar wat onze klanten over ons te zeggen hebben?

Hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning of wilt u uw huidige hypotheek verzekeren, aanpassen of oversluiten? De adviseurs van HV Hypotheken helpen u graag verder.

Direct contact

Wilt u uw huis verkopen, laten taxeren of wilt u juist een huis aankopen? Wat uw wensen ook zijn, onze klantvriendelijke adviseurs staan klaar om u te helpen met de volgende stap. Stel uw vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Edit STS1670

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken of heeft u meer vragen over het verkopen van uw huis aan uw kind? Bel ons op telefoonnummer 024 397 57 55, stuur ons een e-mail naar info@hv.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op. 

Alles Onder Een Dak

Alles onder

één dak

Wij zijn uw specialist in verzekeringen, hypotheken, taxaties, makelaardij,  financiële diensten en bankzaken.

Regio Specialisten In Hart En Nieren

Regio specialisten

in hart en nieren

Ons team van sterk regionaal betrokken specialisten weten hun weg om voor u het beste resultaat te boeken.

Advies Op Maat Voor

Advies op maat voor

particulieren en bedrijven

We geven altijd advies op maat en houden van een persoonlijke aanpak. Gewoon goed geregeld.

Onze beoordelingen

Benieuwd hoe onze dienstverlening gewaardeerd wordt?
Lees het in de onderstaande ervaringen die onze aan- en verkopers gedeeld hebben.

Recent nieuws

Wij houden voor u de laatste nieuwtjes in de gaten op het gebied van de woningmarkt, regelgeving, verzekeringen en alles wat hiermee te maken heeft. Zijn er belangrijke ontwikkelingen, dan delen wij deze graag met u.

Wij helpen u verder

Kopen, huren, verkopen of verhuren? Wij helpen u graag en geheel vrijblijvend. Maak een afspraak.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.