Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Home » Makelaardij » Informatie » Huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Zonder eigen geld een huis kopen

U wilt een huis kopen zonder eigen geld. Tot een aantal jaren geleden was dit gebruikelijk, maar daar is verandering in gekomen. Door de jaren heen is het percentage van de woningwaarde dat u mag financieren lager geworden.

Het was jaren terug bijvoorbeeld mogelijk om 106% van de woningwaarde te lenen, of zelfs meer dan dat. Zo kon u een huis kopen zonder eigen geld, inclusief de kosten koper of zelfs kosten voor nieuwe inboedel.

Sinds 2020 mag u nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Die waarde blijkt uit een taxatierapport dat u kunt laten opstellen. Dat betekent dat het in theorie mogelijk is om een huis te kopen zonder eigen geld. Uw inkomen moet hoog genoeg zijn om de woning te financieren.

7fe9fb3f 13ea 4482 8349 0a5159b80ed0
Thuiswerken

Kosten koper boven op de koopprijs

In de praktijk gaat dit helaas niet op. De meeste woningen koopt u ‘kosten koper’. Dat betekent dat u als koper de kosten voor de aankoop betaalt. Het gaat om onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten en bijvoorbeeld de kosten voor een makelaar.

Dit betekent dat u in ieder geval de kosten koper als eigen geld moet inbrengen om de woning te kunnen kopen. Houd er daarnaast rekening mee dat veel hypotheekverstrekkers een hoge rente-opslag rekenen voor hypotheken van 100% van de woningwaarde. Sommige verstrekkers willen zelfs helemaal geen hypotheek verstrekken.

Hoeveel eigen geld is voldoende?

Als het niet lukt zonder eigen geld, hoeveel eigen geld moet u dan hebben om een huis te kopen? Dit verschilt per situatie en per hypotheekverstrekker. Houd rekening met 10% of meer als eigen geld, als redelijke uitgangspositie in Nederland. Dat percentage geldt voor starters. Doorstromers hebben vaak meer eigen geld beschikbaar, bijvoorbeeld door de gestegen waarde van de huidige woning en/of dankzij aflossingen op de hypotheekschuld. Het zijn twee manieren waarop overwaarde ontstaat.

Ktdxhlaa720x Std1024
Pexels Karolina Grabowska 5882683

Huis kopen zonder eigen geld

Wilt u een huis kopen zonder eigen geld? Houd in ieder geval rekening met de kosten koper én met de kritische houding van de hypotheekverstrekkers. Om tot het tekenen van een voorlopig koopcontract en daarmee het koopcontract voor het huis te komen is het verstandig om bij de hypotheekverstrekker na te gaan wat u maximaal mag lenen. Dat voorkomt dat u gebruik moet maken van een ontbindende voorwaarde, als u de financiering niet rond krijgt. Uiteraard adviseren we u daar graag over, bijvoorbeeld als u een bepaalde woning op het oog heeft. Of het helemaal zonder eigen geld lukt valt niet te zeggen, maar we bespreken graag de mogelijkheden.

Benieuwd waarom juist wij u goed kunnen helpen bij de aankoop? Daarvoor laten we graag onze klanten uit Groesbeek en omgeving aan het woord.

Velen gingen u voor

HV is al 35 jaar regiospecialist met vele honderden tevreden klanten. Dat hoeft u niet van ons aan te nemen, dat kunt u ook teruglezen in de vele Funda beoordelingen. Benieuwd naar wat onze klanten over ons te zeggen hebben?

Hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe woning of wilt u uw huidige hypotheek verzekeren, aanpassen of oversluiten? De adviseurs van HV Hypotheken helpen u graag verder.

Direct contact

Wilt u uw huis verkopen, laten taxeren of wilt u juist een huis aankopen? Wat uw wensen ook zijn, onze klantvriendelijke adviseurs staan klaar om u te helpen met de volgende stap. Stel uw vraag of maak een vrijblijvende afspraak.

Edit STS1575

Meer weten?

Wilt u een afspraak maken of heeft u meer vragen over een huis kopen zonder eigen geld? Bel ons op telefoonnummer 024 397 57 55, stuur ons een e-mail naar info@hv.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met u op. 

Alles Onder Een Dak

Alles onder

één dak

Wij zijn uw specialist in verzekeringen, hypotheken, taxaties, makelaardij,  financiële diensten en bankzaken.

Regio Specialisten In Hart En Nieren

Regio specialisten

in hart en nieren

Ons team van sterk regionaal betrokken specialisten weten hun weg om voor u het beste resultaat te boeken.

Advies Op Maat Voor

Advies op maat voor

particulieren en bedrijven

We geven altijd advies op maat en houden van een persoonlijke aanpak. Gewoon goed geregeld.

Onze beoordelingen

Benieuwd hoe onze dienstverlening gewaardeerd wordt?
Lees het in de onderstaande ervaringen die onze aan- en verkopers gedeeld hebben.

Recent nieuws

Wij houden voor u de laatste nieuwtjes in de gaten op het gebied van de woningmarkt, regelgeving, verzekeringen en alles wat hiermee te maken heeft. Zijn er belangrijke ontwikkelingen, dan delen wij deze graag met u.

Wij helpen u verder

Kopen, huren, verkopen of verhuren? Wij helpen u graag en geheel vrijblijvend. Maak een afspraak.

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.