Default Image

Internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart)

Per 1 januari 2021 verandert de “groene kaart.” Dit formulier heet voortaan Internationaal Verzekeringsbewijs. De grootste verandering hierbij is dat het formulier niet meer groen is.

Waarom een verandering van kleur en naam?
Het Internationaal Verzekeringsbewijs werd groene kaart genoemd omdat het verplicht was dit bewijs op (gedeeltelijk) groen papier af te drukken. Deze verplichting geldt niet meer. Met het digitaal in PDF-formaat versturen van het document blijkt het lastig voor verzekerden om de kaart groen af te drukken. Vaak worden dat documenten met grijstinten. Dat mag niet van het Council of Bureaux en het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. De meeste verzekeraars gaan  daarom hun Internationale Verzekeringsbewijzen voortaan op wit papier versturen. Dat geldt voor zowel de papieren versie als het document dat als pdf digitaal verstuurd wordt. Het blijft wel belangrijk om het document te printen en een papieren versie mee te nemen naar het buitenland. Niet in elk land wordt een digitale versie geaccepteerd.

Groot-Brittannië op het Internationaal Verzekeringsbewijs
Brexit is op 1 januari 2021 dan toch een feit, omdat Groot-Brittannië uit de EU treedt, verandert de plek van “GB” op het internationaal verzekeringsbewijs. GB komt nu tussen de landen die een verzekeraar eventueel kan “doorhalen.” Het spreekt voor zich verzekeraars dat natuurlijk niet gedaan hebben. Uw kunt dus gerust met de auto afreizen naar Groot-Brittannië. Er is dan gewoon verzekeringsdekking.