Solar Cell G260a6a01d 1920

Zonnepanelen verdien je nu veel sneller terug

Wie met behulp van zonnepanelen energie opwekt, is duurzaam bezig. Daarnaast is het positief voor je maandelijkse energielasten. Het aanschaffen van zonnepanelen vereist wel een relatief forse investering. Het goede nieuws is dat je ze vanzelf terugverdiend. Heb je het geld er eenmaal uit, dan is de besparing daarna pure winst.

Na de gasprijs zit nu ook de prijs van elektriciteit in de lift. Dit wakkert de vraag naar zonnepanelen aan. Liggen ze nog niet op je dak maar overweeg je dat wel? We geven je een indicatie van de terugverdientijd.

Factoren terugverdientijd zonnepanelen
De exacte terugverdientijd verschil per woning en per situatie. Deze factoren zijn daarbij van invloed:

  • De hoogte van de investering / het aantal zonnepanelen
  • De kwaliteit van de zonnepanelen
  • De stroomprijs
  • De ligging
  • Het aantal zonuren

Los van de bovenstaande punten heeft ook de salderingsregeling invloed op de terugverdientijd. Door deze regeling kun je zelf opgewekte stroom afstrepen tegen je verbruikte stroom, waardoor je energierekening lager uitvalt. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd.

Zonnepanelen veel sneller terugverdiend
Stel je schaft tien zonnepanelen aan. Inclusief installatie moet je in dat geval denken aan
€ 6.400 in totaal. De betaalde btw kun je terugvragen bij de belastingaangifte, waardoor de netto-investering ongeveer € 5.100 bedraagt. Gemiddeld levert een nieuw zonnepaneel 370 Wattpiek per jaar. In de praktijk wordt de capaciteit niet volledig benut, bijvoorbeeld door de ligging of minder gunstig weer. Hierdoor houden we rekening met een correctie van 15%. Tien zonnepanelen leveren dan dus 3.145 kWh op.

Op dit moment betaal je al snel € 0,60 per kWh. Wanneer je alle opgewekte stroom van de zonnepanelen kunt salderen, bespaar je € 1.887 per jaar. Dit betekent dat je zonnepanelen nu al binnen twee jaar en acht maanden hebt terugverdiend (€ 5.100 / € 1.887). In 2021 was de gemiddelde prijs per kWh maar € 0,22. De gemiddelde terugverdientijd was toen met zeven jaar en vijf maanden een stuk langer.

Lager teruglevertarief als je meer opwekt dan verbruikt
De hoeveelheid stroom die je kunt salderen is gemaximeerd aan hoeveel stroom je afneemt bij de energieleverancier. Neem jij dus maar 2.500 kWh stroom af, dan kun je maximaal 2.500 kWh salderen. Met tien zonnepanelen wek je dus 645 kWh meer stroom op dan je verbruikt. Dit kun je wel terugleveren, maar tegen een lagere vergoeding. Waardoor de terugverdientermijn langer zal zijn.

Terugverdientijd bij daling salderingsregeling
In bovenstaand voorbeeld hebben we geen rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. In 2025 kun je nog maar 64 procent van de teruggeleverde stroom salderen. Voor de overige 36 procent ontvang je bijvoorbeeld een terugleververgoeding van 0,09 cent. In 2025 bespaar je dan nog maar € 1.325,49. Rekening houdend met de verdere afbouw, verdien je de zonnepanelen in vier jaar en vier maanden terug.

Vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Koop je zonnepanelen in vergelijkbare omstandigheden, dan ontvang je alleen nog maar de terugleververgoeding. Jaarlijks komt dit uit op een besparing van € 283,05. Je verdient zonnepanelen dan terug in 18 jaar.

Omvormer gaat minder lang mee dan je zonnepanelen
Hoewel zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan, heeft de omvormer doorgaans een kortere levensduur. De omvormer zet de stroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom, wat nodig is voor het gebruik. De omvormer gaat gemiddeld 12 jaar mee. Deze kost voor 10 zonnepanelen ongeveer € 1.200. Het vervangen verlengt de terugverdientijd.

Zet de opgewekte stroom efficiënt in
Het piekmoment van stroomgebruik is vaak in de late middag tot laat in de avond. Op die momenten wek je echter weinig tot geen stroom op met je zonnepanelen, waardoor je stroom moet afnemen bij de energieleverancier. Overdag gebeurt het tegenovergestelde. Je wekt dan veel stroom op, maar je levert het terug omdat je het niet of nauwelijk gebruikt. Hierdoor zet je je zonnepanelen niet efficiënt in.

Op dit moment is het inefficiënte gebruik van de zonnepanelen nog geen probleem omdat je stroom tegen hetzelfde tarief kunt terugleveren. Dit wordt anders bij de afbouw van de salderingsregeling. Je krijgt dan immers een stuk minder voor teruggeleverde stroom. Zet energieslurpende apparaten zoals je wasmachine, droger en vaatwasser overdag aan en laad bijvoorbeeld je elektrische auto zoveel mogelijk overdag op. Zo gebruik je direct de zelf opgewekte stroom en hoef je in de avond minder af te nemen.

Met de huidige energieprijzen heb je zonnepanelen sneller terugverdiend. Uiteraard kunnen de energieprijzen op termijn ook weer dalen, al is dat op dit moment lastig voor te stellen. In dat geval wordt de terugverdientijd langer. Houd daarnaast ook rekening met de afbouw van de salderingsregeling.