Oziel Gomez WkKlv0YqXts Unsplash Scaled

Zijn winterbanden nodig of kun je ook zonder?

Na lange tijd aangenaam zacht weer, daalde de temperatuur recent in veel plaatsen onder het nulpunt. Mogelijk is deze nachtvorst een voorbode voor meer winters weer. De hoogste tijd om te bepalen of de banden van jouw auto winterproof zijn. Zeker bij gladheid is meer grip op de weg geen overbodige luxe.

Winterbanden zijn vooral aan te raden bij een temperatuur onder de 7 graden. Het wisselen van banden kost wel het nodige en moet twee keer per jaar op je to-do lijst. Een alternatief zijn all-season banden. Daar kun je over het algemeen prima de weg mee op als het kouder wordt en de winters niet al te streng zijn.

Winterbanden
Als de eerste vorst zich aandient wisselen veel autobezitters hun zomerbanden in voor winterbanden. In het voorjaar, is het vervolgens weer tijd om dit terug te draaien. Het kostenplaatje voor een set winterbanden bedraagt al snel minimaal € 300, terwijl zomerbanden al vanaf circa € 30 per stuk te koop zijn. Het grootste voordeel van winterbanden is meer grip omdat ze een speciaal profiel hebben. Hierdoor kun je veiliger de weg op. Andere positieve eigenschappen van winterbanden zijn:

 • De rubbersamenstelling van winterbanden is soepeler.
 • Passen zich gemakkelijk aan de winterse omstandigheden aan.
 • Meer grip op sneeuw en modder. 
 • Lager brandstofgebruik. 

Winterbanden maken meer geluid bij droge omstandigheden. Verder hebben ze hebben geen noemenswaardige nadelen, los van de noodzakelijke wissel.

All-season banden
Zit je niet te wachten op het twee keer per jaar verwisselen van banden? All-season banden zijn geschikt voor gebruik in alle seizoenen. De banden zijn qua profiel en materiaal gebruikt voor gemiddelde weersomstandigheden. Over het algemeen past dit prima bij de doorgaans milde Nederlandse winters. Dit neemt niet weg dat het ook in ons tijdelijk flink kan vriezen. Bij veel sneeuwval of een spiegelglad wegdek legt de all-season het af tegen de winterband. Banden voor alle seizoenen koop je vanaf circa € 225 per set.

Voordelen all-season banden

 • Geen bandenwissel, dus minder extra kosten.
 • Geen extra set banden noodzakelijk.
 • Profiel van de banden is geschikt voor alle weersomstandigheden. 

Nadelen all-season banden

 • Bij strenge winters zijn echte winterbanden veiliger.
 • In de meeste wintersportgebieden zijn echte winterbanden vereist.
 • Bij warm weer heb je een langere remweg dan met zomerbanden.
 • Ze slijten in de zomer sneller dan een zomerband.
 • Door het zachtere rubber is in de zomer aanpassing van de rijstijl noodzakelijk (remmen en sturen).

Wanneer wel winterbanden?
Ga je met de fiets naar het werk en gebruik je de auto vooral voor boodschappen? Het jaarlijks wisselen van banden ligt minder voor de hand dan wanneer je dagelijks op de weg zit. Bij ongeveer 15.000 kilometer per jaar is het gebruik van winterbanden aan te raden.

Ga je naar het buitenland? Controleer vooraf wat de regels zijn in het land van bestemming en de landen waar je doorheen rijdt. Zo zijn winterbanden verplicht in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In onder andere Duitsland zijn all-season banden voldoende, zolang de banden een sneeuwvloksymbool hebben.

Winterbanden hebben zeker voordelen als het kwik daalt. In Nederland is het een eigen keus en is een jaarlijkse bandenwissel niet voor iedere weggebruiker even relevant. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Het periodiek vernieuwen van banden is sowieso verstandig, nog los van het type.