Default Image

Wintersporten kan weer! Check wel goed de regels

Veel mensen moesten de wintersportvakantie in 2021 overslaan door corona. Nu corona op zijn retour lijkt, hopen fervente wintersporters de latten weer onder te kunnen binden. Toch blijft het een onzekere factor. Bereid je goed voor als je dit jaar op wintersport gaat. Zo kun je, als de situatie plots verandert, snel handelen.

Aan het begin van de pandemie hebben veel reisverzekeraars hun voorwaarden aangescherpt. Zo kreeg je bijvoorbeeld geen vergoeding voor het annuleren van je vakantie als het corona gerelateerd was. Steeds meer reisverzekeraars versoepelen deze voorwaarden weer. Het is sowieso goed om je verzekering te checken op wat wel en niet verzekerd is. Los van het tarief zijn de verschillen in dekking vaak groot tussen verzekeraars.

Niet alle corona gerelateerde schades zijn gedekt
Hoewel veel reisverzekeraars weer soepeler omgaan met corona, blijven er een aantal zaken die niet vergoed worden. Dit zijn de belangrijkste:

  • Annuleren omdat je niet voldoet aan de eisen rond vaccinaties in het land van bestemming. Een uitzondering geldt wanneer je om medische redenen niet kunt voldoen aan vereisten.
  • Kosten voor een PCR-test als die nodig is om het land binnen te komen.
  • Je wilt annuleren vanwege lockdown maatregelen die gelden op de plaats van bestemming.

Kosten voor quarantaine worden niet vergoed wanneer je voor vertrek al wist dat je bij aankomst in quarantaine moet.

Houd rekening met lokale coronamaatregelen
Een onbezorgde reis vergt in deze tijd meer voorbereiding dan in het tijdperk voor corona. Zo heeft elk land heeft zijn eigen maatregelen rond inreisbeperkingen, toegang tot horeca of mondkapjes. Om in Duitsland op vakantie te kunnen moet je bijvoorbeeld een coronabewijs hebben én jezelf registeren. Dergelijke registratie is in andere landen vaak niet verplicht als je bijvoorbeeld volledig gevaccineerd en/of geboosterd bent. Op nederlandwereldwijd.nl vind je per land wat de reisbeperkingen en maatregelen zijn. Vergeet ook niet de regels van de landen die je doorkruist door te nemen.

Wintersportdekking en je reisverzekering
Met een standaard reisverzekering zijn veel wintersport gerelateerde schades niet gedekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten door een ongeluk op de piste of schade aan je wintersportuitrusting door een ongeluk, verlies of diefstal. Hiervoor kun je aanvullend een wintersportdekking afsluiten.

Gelukkig is het weer mogelijk om de sneeuw op te zoeken. Pak jij binnenkort je koffers? Controleer goed welke regels er gelden in zowel het land van bestemming als de landen die je doorkruist. Met het checken van je verzekering kan je onduidelijkheden of problemen voorkomen wanneer er onverhoopt iets mis gaat tijdens je wintersportvakantie.