Default Image

Welke bescherming biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De kostengrens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is per 1 januari 2021 verhoogd naar € 325.000. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot € 344.500 te lenen, zolang het extra bedrag volledig besteed wordt aan deze voorzieningen.

Wat houdt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dient als vangnet. Met NHG krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald op het moment dat je zelf niet meer aan de betalingsverplichting kunt voldoen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt of je partner overlijdt.

De NHG-grens
Om in aanmerking te komen voor NHG mag de waarde van een koopwoning in 2021 maximaal €325.000 bedragen. Je mag dan een maximale hypotheek van € 325.000 (100% van de woningwaarde) hebben. Indien je het voornemen hebt om energiebesparende maatregelen door te voeren, dan is een hypotheek van maximaal 106% van de woningwaarde mogelijk. Dit komt neer op een hypotheek met NHG van maximaal € 344.500. Deze extra 6% moet volledig aan energiebesparende maatregelen worden besteed. Om het grensbedrag van de NHG vast te stellen wordt jaarlijks gekeken naar de gemiddelde huizenprijs.

Wat zijn de voordelen?
De belangrijkste voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie zijn:
▪ Rentekorting
Geldverstrekkers voorzien in korting op de hypotheekrente. Dit scheelt je al snel enkele honderden euro’s per jaar.

▪ Verantwoord lenen
De normen voor de NHG zijn in samenspraak met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) opgesteld. Dit betekent dat een hypotheek met NHG een verantwoorde lening is.

▪ Minder risico
Krijg je het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt gekeken hoe de hypotheek voor jou weer betaalbaar wordt, zodat je in je huis kunt blijven wonen.

Kosten
Voor NHG betaal je eenmalig een bedrag. In 2021 is dit 0,7% over het totale hypotheekbedrag. In ruil hiervoor bieden geldverstrekkers het eerder genoemde voordeel van een rentekorting op de hypotheek. De kosten van NHG zijn fiscaal aftrekbaar. Door de belastingteruggave en de rentekorting verdien je deze kosten snel terug.

Ben je benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Wij brengen dit graag, geheel vrijblijvend, samen met jou in beeld. Dit zodat je goed voorbereid bent op het moment dat jouw droomhuis te koop staat.