Giorgio Trovato MIlvCv21W1s Unsplash Scaled

Wat kun je met de renteloze Energiebespaarlening?

Zeker in deze tijd loont het om je woning te verduurzamen. Helemaal mooi als dit kan met een renteloze lening. Om woningeigenaren te helpen bij de financiering is het Nationaal Warmtefonds opgericht. Je kunt via dit fonds tussen de € 1.000 en € 25.000 lenen tegen 0 procent rente. Wel zijn hier de nodige voorwaarden aan verbonden. 

Via het Nationaal Warmtefonds kun je alleen met een verzamelinkomen tot maximaal € 48.625 per jaar renteloos geld lenen via de Energiebespaarlening. Deze regel geldt sinds 1 november vorig jaar. De Energiebespaarlening moet je besteden aan verduurzaming. Denk aan bijvoorbeeld:

  • Spouwmuurisolatie
  • Hoogrendementsglas
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp

Wat als ik een hoger inkomen heb?
Je kunt de Energiebespaarlening ook afsluiten als hoger verzamelinkomen hebt dan € 48.625 per jaar. In die situatie betaal je wel rente. De rente kan per woonplaats verschillen. Sommige provincies stimuleren de lening met een verlaging van de rente, terwijl andere dat niet doen. Voor de exacte regels in jouw regio kun je de website van het Nationaal Warmtefonds raadplegen.

Hogere Energiebespaarlening bij extreem zuinig huis
Kies je ervoor om jouw woning zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal te maken? In die situatie is het mogelijk om tot € 65.000 te lenen via het Nationaal Warmtefonds. Een nul-op-de-meter woning is een voorbeeld van energieneutraal wonen. Hierbij verbruik je minimaal evenveel energie als op een duurzame manier wordt opgewekt. Reken op hoge eisen op het gebied van isolatie, ventilatie en kierdichtheid.

Voor reguliere duurzame maatregelen kun je tussen de € 1.000 en € 25.000 lenen. Kies je voor een uitgebreider pakket, maar nog niet voor nul-op-de-meter dan kun je tot maximaal € 50.000 lenen. 

Wat is de looptijd van de Energiebespaarlening?
De looptijd van de lening hangt af van het bedrag dat je je leent. De verschillende categorieën zijn als volgt:

  • Van € 1.000 tot € 15.000: keus uit een looptijd van 7, 10 of 15 jaar.
  • Van € 15.000 tot € 25.000: keus uit een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.
  • Boven € 25.000 (NOM/ZEP): keus uit een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar.

Je kunt onder voorwaarden extra aflossen op de lening, als je daar de financiële ruimte voor hebt.

BKR-registratie bij Energiebespaarlening
Houd er rekening mee dat de Energiebespaarlening leidt tot een BKR-registatie. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang je netjes aflost. Wel kan het gevolgen hebben bij het afsluiten van een hypotheek. De maximaal mogelijke hypotheek kan fors lager uitvallen door BKR geregistreerde leningen.

Andere mogelijkheden bij de gemeente
Los van de Energiebespaarlening zijn er andere overheidsregelingen. Denk bijvoorbeeld aan de Duurzaamheidslening die door sommige gemeenten wordt aangeboden. Ook bij deze lening staat de financiering van energiebesparende maatregelen centraal. Daarnaast kun je bij sommige gemeenten een bedrag aanvragen voor de aanschaf van zaken als radiatorfolie en tochtstrips. De hoogte van deze bijdrage verschilt per gemeente.

Wil jij ook graag je woning verduurzamen? We adviseren je graag over het financieren van de maatregelen.