Default Image

Vraag snel subsidie aan voor je elektrische auto en verduurzaming

De subsidiepot voor elektrische auto’s is weer open. Particulieren die op of na 1 januari een elektrische auto hebben, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Dit geldt voor zowel lease als koop. Wacht niet te lang met het aanvragen van de subsidie. Vorig jaar was de pot al snel leeg, al was er toen ook minder budget beschikbaar. 

Tot en met 2024 is er een subsidieregeling voor particulieren die een elektrische personenauto kopen. Jaarlijks wordt het budget voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s opnieuw vastgesteld. Voor 2022 is er €71 miljoen beschikbaar voor nieuwe elektrische personenauto’s en €20,4 miljoen voor tweedehands auto’s. Vorig jaar was dit met €14,4 en €13,5 miljoen beduidend minder.

Voorwaarden subsidie voor elektrische auto’s
De subsidie is alleen beschikbaar als het koop- of leasecontract is afgesloten op of na 1 januari 2022. Daarnaast mag de elektrische auto niet voor 1 januari 2022 al op jouw naam gezet zijn. De belangrijkste verdere voorwaarden zijn:

  • De auto is 100% elektrisch;
  • De actieradius is minimaal 120 kilometer;
  • De auto is als elektrische auto geproduceerd. Subsidie geldt dus niet voor omgebouwde elektrische personenauto’s;
  • De auto heeft een (oorspronkelijke) nieuwprijs van minimaal €12.000 en maximaal €45.000 euro;
  • Bij een tweedehands auto moet deze gekocht zijn bij een bedrijf dat RDW-erkenning voert, maar het is niet noodzakelijk dat deze is aangesloten bij de Bovag;
  • Bij private leasecontracten moet de auto geleased zijn door een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease.

Voor nieuwe auto’s minder subsidie
Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, krijg je van de overheid €2.000 voor gebruikte elektrische personenauto’s en €3.350 voor nieuwe. De bijdrage voor nieuwe auto’s is minder dan vorig jaar. Door een lager bedrag en grotere pot hoopt de overheid dat de subsidie voor meer mensen beschikbaar is. De subsidie krijg je na aankoop teruggestort. Wie een leasecontract heeft, ontvangt de subsidie niet in één keer. Het bedrag wordt verdeeld over de looptijd van het contract, je krijgt maandelijks een bedrag retour op je rekening.

Auto kopen met ontbindende voorwaarden
Om de subsidie aan te vragen hoef je de auto nog niet gekocht te hebben of op jouw naam hebben staan. Dit geeft je de ruimte om de aanvraag al wel te doen zonder dat de auto al in je bezit is. Wil je alleen een elektrische personenauto kopen of leasen als je ook de subsidie ontvangt? Dan kun je in de overeenkomst een ontbindende voorwaarde opnemen, zodat de koop of lease alleen door gaat als je subsidie krijgt.

Vergeet de subsidiepot voor verduurzaming niet
Niet alleen voor een elektrische auto kun je subsidie aanvragen. De subsidie voor het verduurzamen van je woning is in 2022 hoger en zijn de regels iets gewijzigd. Voor de installatie van een warmtepomp kun je minimaal €500 subsidie krijgen, oplopend tot duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van het type pomp. Bij het isoleren van jouw woning kan je gebruik maken van de subsidiepot voor isolatie. Voorwaarde is wel dat je minimaal twee isolerende maatregelen neemt, tenzij je ook kiest voor een warmtepomp. Op de site van rijksoverheid lees je wat de voorwaarden zijn en welk bedrag je gesubsidieerd krijgt.

Ga je dit jaar op de duurzame toer? Vergeet dan niet dat je kunt profiteren van verschillende subsidies vanuit de overheid. Houd er wel rekening mee dat sommige van die potjes (snel) leeg kunnen raken.