Default Image

Vespa verzekeren soms duurder dan de scooter zelf

Rijdend op je Vespa Piaggio zie je jezelf al gaan door een pittoresk en zonovergoten Italiaans dorpje. Dergelijke modellen zijn niet alleen populair bij de eigenaren zelf. Ze zijn ook diefstalgevoelig. De premie van bromfietsverzekeringen verschilt sterk per merk. Daarnaast is de leeftijd van de verzekerde bepalend. Jongeren krijgen de hoogste rekening gepresenteerd. 

In de eerste helft van 2021 werden 588 motorfietsen gestolen, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView. Het meest gestolen merk is Yamaha. Dit is niet verrassend omdat het ook het meest verkochte merk is in ons land. Met de eerder genoemde Piaggio loop je het meest risico op diefstal, circa 1 op de 111 wordt gestolen.

Hogere premie bij lagere leeftijd
Verzekeraars bepalen hun premies op basis van de kans dat er schade uitgekeerd moet worden in de toekomst. Des te jonger de bestuurder, des te hoger het risico op brokken. Sluit je als 25-jarige een WA bromfietsverzekering af, dan bedraagt de gemiddelde premie € 272 per jaar. Voor dezelfde dekking betaal je als 16-jarige gemiddeld € 1.166. Ook bij de uitgebreidere dekking volledig casco zijn de verschillen tussen leeftijden groot.

Verzekering soms duurder dan de scooter zelf
Het vergelijken van een bromfietsverzekering loont. In sommige gevallen loopt de premie zo hoog op dat de premie zelfs meer dan twee keer zo hoog is als de nieuwprijs van de scooter zelf. Zo betaalt een 16-jarige bestuurder van een Vespa Sprint 4T uit 2020 gemiddeld € 3.988 premie per jaar voor een volledig casco verzekering. De duurste aanbieder rekent zelfs € 8.500 per jaar. Om dit in perspectief te plaatsen, de nieuwwaarde van de Vespa zelf is € 3.609.

Niet als ouder de verzekering afsluiten
MoneyView constateert dat ouders de snor- of bromfiets van hun kinderen op hun eigen naam zetten en verzekeren, om zo de premie en het eigen risico te drukken. Dit lijkt misschien een slimme zet, maar dat is het niet. Bij het bewust doorgeven van verkeerde informatie kan de verzekeraar na schade besluiten om geen schadevergoeding uit te keren. Bovendien kan je op een zwarte lijst belanden als fraudeur, waar vervolgens alle verzekeraars inzicht in hebben.

Vaak heeft de dief sleutels
Diefstal van een motorfiets blijkt in de praktijk vaak te komen door verlies of diefstal van sleutels. Een tip, bewaar de sleutel in je broekzak in plaats van jaszak. Ook diefstal van de sleutel uit een woonhuis komt vaak voor. Zeker als deze simpelweg aan het haakje in de gang hangt.

Alle motorverzekeringen bieden dekking voor diefstal van de gehele motor. Ook biedt een groot aantal aanbieders dekking voor het vervangen van het motorslot wanneer de sleutels zijn gestolen. Zijn de sleutels kwijt, maar heb je de motor nog wel? In die situatie kan je een vergoeding krijgen voor het vervangen van het motorslot. Wel varieert deze dekking van 50% van de kosten met een maximum van € 500 tot een volledige vergoeding voor het vervangen van het slot.

Heb je een brommer, scooter of motor en vraag je jezelf af hoe je deze het best kunt verzekeren en bij welke aanbieder? Onze assurantiemedewerkers voorzien je graag van advies. Duidelijk is in ieder geval dat het vergelijken van verschillende aanbieders loont.