Tierra Mallorca RgJ1J8SDEAY Unsplash Scaled

Vergeet deze aftrekposten niet als huiseigenaar

Vanaf 1 maart kun je over 2022 belastingaangifte doen. Een groot deel van de belastingaangifte is al voor je ingevuld en je hoeft het alleen nog goed te controleren. Dit geldt niet voor de aftrekposten omdat deze persoonsgebonden zijn. Door aftrekposten te gebruiken voorkom je dat je onnodig veel belasting betaalt. Als huiseigenaar kun je de volgende posten opvoeren. 

Welke aftrekposten je als huiseigenaar kunt gebruiken, hangt af van de vraag of je in 2022 al dan niet een woning hebt gekocht of verkocht. Wie bijvoorbeeld een (eerste) woning kocht, kan van meer aftrekposten gebruik maken dan iemand die niet is verhuisd of de hypotheek onberoerd heeft gelaten.

Belastingaangifte en aftrekposten eigen woning
Met een eigen woning kun je vaak standaard gebruik maken van bepaalde aftrekposten. De bekendste is de hypotheekrenteaftrek. Een deel van de betaalde rente van je hypotheek – of andere lening voor de eigen woning – kun je aftrekken van je inkomen. Er gelden echter wel voorwaarden. Dit zijn andere relevante aftrekposten voor jouw als woningeigenaar:

 • Erfpacht, opstal of beklemming.
 • Als de woning op grond staat die niet van jezelf is, betaal je vaak maandelijks of jaarlijkse een bedrag aan de grondeigenaar. Dit mag je aftrekken. Wil je de erfpacht afkopen? Dat is niet aftrekbaar.
 • Rente van een restschuld.
 • De restschuld moet wel verband houden met de verkoop van een oude woning én moet ontstaan zijn na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018.
 • Boeterente in verband met het vervroegd aflossen van je hypotheek.

Heb je een verbouwing gedaan en hiervoor een verbouwlening afgesloten? De rente voor die lening ook aftrekbaar.

Aftrekposten verkoop woning
Heb jij afgelopen jaar je woning verkocht? Ook dan heb je kosten gemaakt die je mag aftrekken. Het gaat om de royementskosten die je maakt bij de notaris om je hypotheek te laten doorhalen in het Kadaster.

Met bijleenregeling kun je mogelijk minder hypotheekrente aftrekken
Houd rekening met de bijleenregeling als je je oude woning met winst hebt verkocht. Gebruik je een deel van de overwaarde niet voor de eventueel nieuw aangekochte woning? Over dat deel mag je geen hypotheekrente aftrekken. Heb je bijvoorbeeld € 50.000 overwaarde die je niet in je nieuwe woning steekt? Dan kun je met je nieuwe hypotheek van € 350.000 over € 50.000 geen hypotheekrente aftrekken. Je gebruikt de overwaarde van je woning alleen als je een deel van je hypotheek extra aflost of een verbouwing uitvoert. Het kopen van meubels valt hier niet onder.

Aftrekposten (eerste) koopwoning
Er komen heel wat extra kosten kijken bij het kopen van een woning. Een deel hiervan kun je opvoeren als aftrekpost. Het gaat daarbij vooral om de kosten die je moest maken voor het krijgen van een hypotheek. Makelaarskosten, de kosten voor de leveringsakte of de overdrachtsbelasting vallen hier niet onder. Dit zijn de kosten die je wel kunt aftrekken als je een woning hebt gekocht in 2022:

 • Advies- en bemiddelingskosten voor verkrijgen van hypotheek.
 • Notariskosten (hypotheekakte, kadastrale rechten voor hypotheekakte).
 • Taxatiekosten (als deze nodig is voor het verkrijgen van een hypotheek).
 • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.
 • Bouwkundige keuring (als deze nodig is voor het krijgen van NHG of lening).
 • Bereidstellingsprovisie die je betaalt om de hypotheekofferte te verlengen.
 • Bouwrente als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Alleen de bouwrente die je na het tekenen van het voorlopig koopcontract maakt, maar voor het tekenen van de hypotheekakte, zijn aftrekbaar.
 • Kosten voor nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot

Aftrekposten als je jouw hypotheek hebt overgesloten in 2022
Heb je in 2022 je hypotheek overgesloten? Voor het grootste deel kun je gebruik maken van dezelfde aftrekposten als je woning gekocht zou hebben. Alleen maak je bij oversluiten geen kosten voor een bouwkundige keuring, de bereidstellingsprovisie, bouwrente of bouwdepots. Wel betaal je meestal een boeterente omdat je eerder je hypotheek aflost. Deze boete kun je aftrekken.

Twijfel je of je een aftrekpost kunt gebruiken? Lees de toelichting goed door, zo weet je wat er precies bedoeld wordt. Uiteraard kun je bij een belastingadviseur terecht voor advies over de aangifte in jouw situatie.