Solar System Gce3aea9ce 1920 1

Veel kopers verduurzamen woning meteen

De aankoop van een woning is een mooi moment om de energiezuinigheid van de woning aan te pakken. Van de huizenkopers die in de afgelopen twee jaar een woning hebben gekocht, heeft 78 procent meteen de woning verduurzaamd. De bereidheid om actie te ondernemen is hiermee groter dan in 2019 (60%). Ruim een kwart van de mensen die energiebesparende maatregelen hebben getroffen, hebben nu een beter energielabel.

Vereniging Eigen Huis onderzocht naast de bereidheid ook welke maatregelen het meest populair waren. De verkorte conclusie is dat huiseigenaren klein beginnen. Je kunt prima starten met verduurzamen zonder het hele huis overhoop te halen.

Zonnepanelen en kleine verduurzamingsmaatregelen populair
De meeste huizenkopers hebben geïnvesteerd in zonnepanelen (33%) of kleine duurzame maatregelen, zoals led-lampen en tochtstrips (32%). De (hybride) warmtepomp (13%) en zonneboiler (3%) staan op de laatste plaats. De maatregelen voor een duurzamere woning worden vooral met eigen spaargeld bekostigd (68%). Wanneer het om een grote investering gaat, zoals een warmtepomp, gebruikte 12 procent eigen spaargeld in combinatie met een subsidie.

In vergelijking met 2017 en 2019 is er nu vaker boven de €20.000 uitgegeven aan verduurzamingsmaatregelen. In 2022 was dit 13 procent tegenover 9 en 4 procent in 2019 en 2017. Toch ligt het gros (60%) van de uitgevoerde maatregelen tussen de €0 en €10.000.

Vooral starters willen energiezuinig huis, maar doorstromers gaan er mee vandoor
Bij bijna de helft van de aangekochte woningen had energielabel B of hoger. 40 procent van de onderzochten gaf aan dat ze gericht gezocht hebben naar een huis met een energiezuinig label. Dit was vooral voor starters van toepassing. Toch zijn het vooral de doorstromers die een woning met energielabel A hebben gekocht (38% versus 29%).

Ruim kwart woning na verduurzaming beter energielabel
Het nemen van verduurzamende maatregelen resulteerde bij ruim een kwart (27%) in een woning met beter energielabel. Zo wist 7 procent het energielabel van B naar A te verbeteren. Bij 43 procent bleef het energielabel na het nemen van maatregelen gelijk. In het onderzoek is niet specifiek ingegaan op welke maatregelen leidden tot een beter label. Aannemelijk is dat het uitvoeren van alleen kleine aanpassingen, zoals tochtstrips en ledverlichting, niet voldoende zijn om het label te verbeteren.

Kopers willen zelf verduurzamen
Opvallend is dat huizenkopers vooral zelf het initiatief nemen om bij een dienstverlener te beginnen over de verduurzaming van de woning. Denk bij dienstverleners aan hypotheekadviseur, makelaar (zowel aankoop als verkoop), taxateur, aannemers of energieadviseurs. De gesprekken die volgen worden wel naar tevredenheid ervaren. Bijna vijftig procent van deze gesprekken zijn doorslaggevend bij de keuze om te verduurzamen.

De koop van een woning is vaak hét uitgelezen moment om de woning te verduurzamen. Vergeet daarbij niet te checken welke subsidiemogelijkheden er zijn. Daarnaast kan je verduurzaming financieren met een lening, zolang dat past bij jouw situatie. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Laat het ons gerust weten! Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.