Default Image

Uitvaartverzekering afsluiten of zelf sparen?

De gemiddelde uitvaartkosten liggen al gauw tussen de €6.500 en €11.000, zo blijkt uit cijfers van uitvaartverzekeraars. Het risico op deze kosten kun je afdekken met een uitvaartverzekering. Is dat nodig of kun je er net zo goed zelf voor sparen? Het antwoord op deze vraag is minder eenvoudig dan je misschien denkt. Bepalend is onder andere jouw eigen financiële situatie. Daarnaast is sparen simpelweg iets anders dan verzekeren.

Een uitvaartverzekering is geen spaarrekening
Na het afsluiten van een uitvaartverzekering ben je vrijwel direct verzekerd. Stel je hebt de verzekering afgesloten en komt al na een jaar te overlijden. In die situatie heb je nog maar een jaar premie betaald maar kan al wel aanspraak gemaakt worden op de verzekering. Kies je ervoor om te sparen, dan is de factor tijd een risico. Met andere woorden, het risico bestaat dat bij het moment van overlijden nog niet voldoende gespaard is om de uitvaart te kunnen bekostigen.

Houd rekening met de inflatie
Net als andere diensten wordt ook een uitvaart door inflatie in de loop van de jaren duurder. Zo liggen de kosten voor een begrafenis of crematie hoger dan jaren geleden. Dit zal in de toekomst niet anders zijn. Bij uitvaartverzekeringen kan je kiezen voor een variant die hier automatisch rekening mee houd. Ofwel, er is sprake van indexatie. Spaar je zelf voor een uitvaart? Zorg er in dat geval voor dat je de prijsstijging incalculeert. Anders loop je het risico dat de kosten voor de uitvaart hoger liggen dan het opgebouwde spaarsaldo.

Vermogensrendementsheffing
Wie via een uitvaartverzekering spaart voor een uitvaart, betaalt geen vermogensbelasting zolang het verzekerde bedrag niet hoger is dan €7.348 (2021). Zeker met de huidige lage spaarrente kan dat een voordeel zijn. Sparen levert nauwelijks iets op en kost vaak zelfs geld als er vermogensbelasting over betaald moet worden. Een nadeel dat je kunt vermijden met het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Discipline vereist bij zelf sparen
Zelf een groter bedrag bij elkaar sparen vereist de nodige discipline. Het is aan jou om periodiek het bedrag opzij te zetten. Het spaarsaldo moet je daarnaast daadwerkelijk reserveren. De verleiding kan groot zijn om het toch te gebruiken, bijvoorbeeld voor een verre vakantie of aanpassing aan je woning. Een verzekering helpt je bij de discipline. De premie wordt automatisch afgeschreven en je kunt het opgebouwde bedrag niet even snel pinnen.

Meer dan alleen financieel ontzorgen
Wanneer jij er niet meer bent, wil je dat het voor je nabestaanden zo goed mogelijk geregeld is. Dat gaat verder dan alleen de financiën voor de uitvaart. Zijn jouw uitvaartwensen bijvoorbeeld bekend en is daar iets over vastgelegd? Bij diverse uitvaartverzekeraars kan je kosteloos jouw uitvaartwensen vast laten leggen. De ervaring leert dat veel mensen dit pas doen op het moment dat ze een uitvaartverzekering afsluiten. Of je kiest voor een uitvaartverzekering of zelf spaart, je wensen vastleggen kan sowieso geen kwaad.

Zelf sparen voor een uitvaart kan een prima optie zijn. Toch wint de spaarrekening het lang niet altijd van de uitvaartverzekering. Al is het alleen maar omdat we over het algemeen liever geld uitgeven dan opzij zetten. Ben je benieuwd naar een uitvaartverzekering met de beste voorwaarden en premie in jouw situatie? Neem dan contact met ons op.