Rc Xyz Nft Gallery RcvQHQB9zgA Unsplash Scaled

Taxatie kostbaarheden belangrijk ter voorkoming van onderverzekering

Met een inboedelverzekering is schade gedekt aan je spullen in en rondom je huis. Wanneer je dure spullen in huis hebt, is een inboedelverzekering soms te beperkt voor een passende dekking. In dat geval kan een kostbaarhedenverzekering uitkomst bieden. Zorg periodiek voor een goede taxatie van jouw kostbaarheden. Is de waarde gewijzigd? Geef dit door aan de verzekeraar. 

De reguliere dekking van een inboedelverzekering is gemaximeerd. Zo is de maximale dekking voor sieraden bij veel verzekeraars gemaximeerd tot € 5.000. Heb jij één of meerdere duurdere horloges? Dan biedt de standaard verzekering mogelijk niet voldoende dekking. Dit is vaak ook het geval als je kunst, muziekinstrumenten, dure audioapparatuur of uitgebreide golfuitrusting hebt.

Dit dekt de kostbaarhedenverzekering (niet)
Met een kostbaarheden verzekering zijn ook je meest kostbare spullen verzekerd tegen diefstal, vernietiging, beschadiging en verlies. Vaak kun je een kostbaarhedenverzekering aanvullend op je inboedelverzekering afsluiten. Kijk ook goed of bij de aanvullende dekking op je inboedelverzekering ook of kostbaarheden buitenshuis gedekt zijn. Onder andere sieraden en muziekinstrumenten gaan vaak met je mee op pad.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de dekking van een kostbaarhedenverzekering. Controleer in de voorwaarden wat er precies wel en niet onder de dekking valt. Dit zijn enkele gebruikelijk uitsluitingen:

  • Deuken of krassen die horen bij normaal gebruik.
  • Schade door slijtage.
  • Schade door reparatie of onderhoud door een niet-deskundige.
  • Schade door overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld.

Taxatierapport voor kostbaarhedenverzekering
Bij het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering, moet de verzekeraar weten wat de waarde is van je bezittingen. Het laten opstellen van een taxatie geeft de beste indicatie van de waarde. Met een taxatierapport weet je precies wat de waarde is en kun je met dat uitgangspunt een passende verzekeringsdekking bepalen. Vaak geldt per categorie een maximum verzekerd bedrag, dat sterk kan verschillen per verzekeraar.

Een taxatierapport is niet alleen handig bij het afsluiten van de verzekering. Sommige waardevolle bezittingen, zoals antiek of kunst, worden met de tijd meer waard. Met een periodieke taxatie voorkom je onderverzekering.

Gevolgen van onderverzekering
Bij onderverzekering is de waarde waarvoor je een object verzekerd lager dan de werkelijke waarde. Hierdoor is een deel van het object niet verzekerd. Stel je verzekert je inboedel voor € 70.000, terwijl de werkelijke waarde € 80.000 bedraagt. Dit betekent dat 12,5% niet verzekerd is. Na een kleine keukenbrand is de schade aan je inboedel € 10.000. Doordat je onderverzekerd bent, krijg je 12,5% van de schade niet vergoed. De verzekeraar keert in dat geval dus € 8.750 uit.

Heb jij kostbare bezittingen? Met een kostbaarhedenverzekering zorg je ervoor dat ook deze spullen gedekt zijn bij schade of diefstal. Let echter wel goed op de voorwaarden. Zo kunnen er eisen gesteld worden aan de beveiliging van je woning of de kostbaarheden zelf. Wil je meer weten over het verzekeren van kostbaarheden? We voorzien je graag van advies.