07 feb Snorfiets omgebouwd? Vergeet de keuring én verzekering niet!
Het grootste voordeel van de snorfiets was altijd dat je geen helm hoefde te dragen en toch relatief snel zonder al te veel moeite van A naar B kon. Sinds dit jaar is er ook een helmplicht voor snorfietsen. Als je nu toch een helm moet dragen, waarom zou je dan niet kiezen voor een snellere bromfiets? Vergeet niet dat je omgebouwde snorfiets wel gekeurd moet worden. Daarnaast heb je mogelijk een andere verzekering nodig.
De meeste snorfietsen zijn gemaakt als bromfiets. Het verschil is dat een snorfiets een snelheidsbeperking van maximaal 25 km per uur heeft. Een bedrijf kan deze beperking vaak eenvoudig opheffen. De kosten van de ombouwing zijn afhankelijk van het type snorfiets dat je hebt. Een ouder model is doorgaans eenvoudiger en daarmee goedkoper om te bouwen. Bij nieuwere modellen moet vaak het computersysteem in de bromfiets aangepast worden. Dit is vaak iets ingewikkelder en duurder.
Kentekenplaat: van blauw naar geel
Een snorfiets heeft een eigen kentekenplaat, een blauwe. Een omgebouwde snorfiets heeft een nieuw kenteken nodig, waar een keuring bij hoort. Met de kentekencheck van het RDW kun je zien of een snelheidswijziging voor jouw snorfiets mogelijk is. Als dat het geval is, kun je voor de keuring terecht bij een RDW-erkend bedrijf. Is het een ‘nee’, dan moet je naar een RDW-keuringsstation. Je kunt een snorfiets alleen laten keuren als die op iemands naam staat én je een geldig kentekenbewijs hebt.
Doorgaans is het makkelijker om je snorfiets te laten keuren door een RDW-erkend bedrijf. Het bedrijf kan voor de keuring eerst je snorfietsen ombouwen. Bij een RDW-keuringsstation is alleen de keuring mogelijk. Daarnaast zijn er minder keuringsstations en is de kans op een RDW-erkend bedrijf bij jou in de buurt groter.
Kenteken aanvragen en verzekering regelen
Als jouw snorfiets eenmaal goed is gekeurd, kun je een nieuw kenteken aanvragen. Dit moet je doen bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Daarnaast is het ook belangrijk om direct bij je verzekeraar te melden dat je snorfiets nu door het leven gaat als een bromfiets. Doe je dit niet, dan heb je mogelijk geen of beperkte dekking bij schade. Mogelijk stijgt je verzekeringspremie door de ombouw. Reden is de hogere snelheid, waardoor ook het risico op schade toeneemt.
Veel bezitters van een snorfiets laten deze ombouwen. Grote kans dat je even moet wachten voor jouw snorfiets aan de beurt is. Ga tot die tijd niet de weg op zonder helm. Anders riskeer je een boete. Wil je weten of jouw snorfiets goed verzekerd is en hoe het zit na de ombouw? Laat het ons weten! Wij zoeken het graag voor je uit.