Pexels Johannes Plenio 1118874 Scaled

Schade, storm of onrust tijdens je vakantie. Wat nu?

Een vakantie kan door verschillende zaken in het water vallen. Denk aan schade, storm of onrust in het vakantiegebied. Deze verzekeringen bieden uitkomst.

Schade aan kampeerspullen
Schade aan je tent of kampeeruitrusting is op je reisverzekering gedekt. Controleer je polisvoorwaarden om te zien tot welk bedrag je spullen verzekerd zijn en of er een eigen risico geldt. Wie een dure caravan heeft, doet er verstandig aan om een aparte caravanverzekering af te sluiten. Blikschade is (die je onderweg oploopt) dan ook gedekt.

Annuleren noodzakelijk?
Is je caravan of tent zodanig beschadigd dat de vakantie voortzetten er niet meer in zit? Door de meeste annuleringsverzekeringen wordt ‘het ernstig beschadigd raken van het vakantieverblijf waardoor verblijf niet meer mogelijk is’, gezien als geldige reden om vroegtijdig terug naar huis te gaan.

Voor de vakantiedagen die je niet hebt gebruikt, krijg je in die situatie een vergoeding. Wil je je vakantie wel voortzetten? Dan kan er meestal vervangend verblijf geregeld worden. Vraag bij je verzekeraar na wat je opties zijn.

Natuurramp? Het Calamiteitenfonds komt in actie
Een week lang flinke regenval op vakantie is vervelend. Maar het kan erger. Wat als er bijvoorbeeld een grote bosbrand vlak bij jouw vakantiebestemming woedt? Bij gevaarlijke situaties, zoals natuurrampen of hevige onrust door oorlog, roept het Calamiteitenfonds een zogeheten “dekkingsbeperking” uit voor het getroffen gebied.

Seinen op rood bij dekkingsbeperking
Verblijven in een gebied met een dekkingsbeperking is niet verstandig. Verzekeraars staan in dat geval namelijk niet meer garant voor eventuele schade die de verzekerde oploopt. De kosten voor het annuleren van je vakantie worden dan op zo’n moment door het Calamiteitenfonds vergoed.

Dit geldt ook voor eventuele gemiste vakantiedagen. De organisatie waar je je reis geboekt hebt, moet dan wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Op de website van het Calamiteitenfonds kun je zien of de organisatie waar jij geboekt hebt aangesloten is.

Je hoeft zelf niet zelf aan te kloppen bij het Calamiteitenfonds. Volg simpelweg de instructies van je reisorganisatie, dan zorgen zij ervoor dat je schadeclaim wordt afgewikkeld. Ga je kamperen? Kijk dan ook of jouw camping is aangesloten bij calamiteitenfonds.