Auto no-claimbeschermer

Schade maar geen hogere premie? Ontdek de no-claimbeschermer

Tijdens het afsluiten van een autoverzekering stuit je soms op termen die niet direct voor zich spreken. Eén ervan is de no-claimbeschermer. Wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel lees je er alles over. Alvast een tipje van de sluier, het kan je beschermen tegen een premiestijging na het claimen van schade.

De no-claimbeschermer is een aanvullende dekking op je autoverzekering die ervoor zorgt dat je premie niet direct omhoog gaat na een schadeclaim. Als je schade claimt bij je verzekeraar, loop je namelijk het risico om terug te vallen in je schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting op je premie. Ook wel de no-claimkorting genoemd. De no-claimbeschermer beschermt je tegen het verlies van deze korting na een schadeclaim.

Schade maar geen hogere premie
Stel je voor, je hebt al jaren geen schade gereden en daardoor een flinke korting opgebouwd. Dan gebeurt het onvermijdelijke en maak je een kleine schade. Zonder de no-claimbeschermer zou je terugvallen in schadevrije jaren en stijgt mogelijk je maandelijkse premie. Met de no-claimbeschermer blijft je premie gelijk, omdat je no-claimkorting beschermd is. Goed om te weten is dat het aantal schadevrije jaren wél kan dalen; alleen je korting blijft behouden.

Rekenvoorbeeld
Laten we dit verduidelijken met een rekenvoorbeeld. Stel je betaalt nu € 500 per jaar voor je autoverzekering dankzij vijf schadevrije jaren. Die leveren 40% korting op. Zonder de no-claimbeschermer zou je na een schadeclaim bijvoorbeeld terugvallen naar 3 schadevrije jaren, waardoor je korting vermindert naar 20% en je premie stijgt naar € 666,67. Met de no-claimbeschermer blijft je premie na die schade € 500, ondanks de daling in schadevrije jaren.

Aanvulling op je autoverzekering
De no-claimbeschermer is géén standaard onderdeel van elke autoverzekering. Sommige verzekeraars bieden het tegen extra kosten aan als een aanvullende dekking. Als je overweegt de no-claimbeschermer toe te voegen, is het dus belangrijk om de voorwaarden en de kosten goed te bekijken.

No-claimbeschermer bij overstap verzekeraar
De exacte voorwaarden van de no-claimbeschermer vind je terug in de verzekeringsvoorwaarden. Belangrijk om alvast te weten is dat de no-claimbeschermer je korting bij jouw huidige verzekeraar beschermt. Wanneer je besluit over te stappen naar een andere verzekeraar, dan kijkt die naar jouw werkelijke schadevrije jaren en niet naar de korting die je had bij je oude verzekeraar.

Zelfs bij voorbeeldig gedrag op de weg valt schade niet uit te sluiten. Met de no-claimbeschermer kun je de gevolgen beperken. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem vrijblijvend contact op.