Foto artikel prinsjesdag

Prinsjesdag 2023: belangrijkste wijzigingen op een rij

Met een demissionair kabinet valt op Prinsjesdag 2023 weinig vuurwerk te verwachten. Gevoelige zaken als rekeningrijden en het verder afbouwen van de hypotheekrente staan nu niet op de agenda. Toch zijn er meerdere wijzigingen die belangrijk kunnen zijn voor jouw financiën. We zetten de belangrijkste op een rij. 

Prijsplafond energie verdwijnt
Door het prijsplafond voor energie betaal je nu maximaal € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom tot een maximaal verbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh. Vanaf 2024 wordt het prijsplafond losgelaten en kan je energierekening dus ook weer hoger worden. Voor huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening is het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar.

Zorgverzekering € 12 per maand duurder
Naar verwachting stijgt de gemiddelde zorgpremie in 2024 met € 12 per maand. Op jaarbasis ben je dan bijna € 1.800 kwijt voor je zorgverzekering, nu is dat gemiddeld € 1.650. Kanttekening is dat het een voorlopige inschatting is. Uiteindelijk bepalen zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun tarieven. Het eigen risico blijft volgend jaar € 385.

Belasting hogere (midden)inkomens gaat omhoog
Om staatsbegroting te dichten, gaat de inkomensbelasting voor de hogere (midden)inkomens omhoog. De inkomensgrens van het lagere belastingtarief wordt aangepast. De grens van het hoge tarief (49,5 procent) zou door inflatie stijgen naar € 80.000, maar door de maatregelen geldt het hogere tarief al vanaf € 76.000.

Hogere toeslagen
Het aantal Nederlanders dat in armoede leeft, dreigt boven de één miljoen uit te komen volgend jaar. Ter bestrijding van armoede trekt het demissionair kabinet 2 miljard uit. Dit pakket wordt vooral gebruikt voor het verhogen van toeslagen. Dit kun je o.a. verwachten:

  • Het kindgebonden budget stijgt. Het maximale bedrag voor het eerste kind wordt met € 750 per jaar verhoogd. Voor het tweede kind of meerdere kinderen stijgt het maximaal € 883 per jaar. Het bedrag voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar wordt met € 400 verhoogd. Wel moeten ouders er rekening mee houden dat het kindgebonden eerder komt te vervallen bij een stijging van het inkomen.
  • De huurtoeslag wordt met € 416 op jaarbasis verhoogd, ongeveer € 35 per maand.
  • De arbeidskorting stijgt met € 115. Arbeidskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de belasting die je betaalt als werknemer. 

Belasting box 3
De invoering van het nieuwe belastingstelsel in box 3 wordt met een jaar uitgesteld. Daarnaast wordt het heffingsvrijvermogen in 2024 niet geïndexeerd. Deze blijft dus € 57.000. Als er wel was geïndexeerd, had je volgend jaar € 62.643 belastingvrij aan vermogen kunnen hebben.

Ook aan het belastingtarief zelf is gesleuteld. Volgens eerdere plannen zou het tarief in 2024 op 33% uitkomen en in 2025 op 34%. Deze verandering is versneld en het belastingtarief in 2024 komt uit op 34%. Dit betekent dat je meer belasting gaat betalen over je vermogen.

Zakelijk: mkb-winstvrijstelling
De mkb-winstvrijstelling binnen de inkomstenbelasting wordt per 2024 verlaagd van 14% naar 12,7%. Als ondernemer betaal je hierdoor eerder belasting.

Reiskostenvergoeding verder verhoogd
Naar verwachting zou de reiskostenvergoeding voor zakelijke reiskosten in 2024 van 21 cent naar 22 cent gaan. Dit wordt echter verhoogd naar 23 cent per kilometer.

Motorrijtuigenbelasting omhoog voor kampeerauto’s
Heb je een kampeerauto? Dan betaal je voor een tijdvak van drie maanden het zogenaamde kwarttarief. Je betaalt een kwart van de belasting die je moet betalen voor een personenauto. In 2026 wordt dit veranderd naar een halftarief. Het voordeel van een kwarttarief wordt voor paardenvervoer per 2026 volledig afgeschaft.

Bevriezen afbouw dubbele algemene heffingskorting
De koopkracht van uitkeringsgerechtigden wordt verbeterd door de geplande afbouw van de dubbele algemene heffingskorting (AHK) voor verschillende uitkeringen te bevriezen. Dit betekent dat de regeling die in 2023 van kracht is ook in 2024 blijft gelden.

Wil je meer informatie over jouw hypotheek en je verzekeringen? Met die vragen helpen we je graag verder. Uiteraard nemen we ook de mogelijke wijzigingen in 2024 mee.