Default Image

Premie zorgverzekering stijgt gemiddeld €4,83 bij de vier grootste aanbieders

De vier grootste zorgverzekeraars van Nederland (Menzis, CZ, Achmea en VGZ) voeren in 2022 een gemiddelde premiestijging door van €4,84 per maand.  Hiermee wordt de basiszorgverzekering bij deze verzekeraars duurder dan de eerdere prognose van de overheid. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een €2,58 duurdere zorgverzekering. 

Sterkste stijging bij VGZ
Bij VGZ gaat de zorgpremie van €124,45 per maand dit jaar naar €132,65 in 2022. In euro’s gemeten een stijging van €8,20 per maand. Hiermee is VGZ koploper onder de grootste zorgverzekeraars.

Dit mag je in 2022 verwachten van jouw zorgverzekeraar
Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht. Een zorgverzekering bestaat uit twee delen. Het basispakket, ofwel de basiszorgverzekering, en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht en de inhoud ervan staat vast. Kijk goed welke zorg inbegrepen is en welke zorg je gemiddeld in een jaar nodig hebt. Met een aanvullende verzekering kan je de dekking naar wens uitbreiden.

Via de basiszorgverzekering ben je verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg. De overheid bepaald ieder jaar opnieuw de inhoud, die bij iedere zorgverzekeraar in basis gelijk is. Een greep uit verzekerde zorg is bijvoorbeeld:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Zwangerschaps- en geboortezorg
  • Bloedonderzoek
  • Veel medicijnen
  • Verblijf in het ziekenhuis

Benieuwd wat er nog meer in het basispakket zit? Dit kun je terugvinden op deze pagina van Rijksoverheid.

Medisch noodzakelijke zorg vergoed
De overheid bepaald wat medisch noodzakelijke zorg is. Kijk dus goed wat de overheid hier precies onder schaart en welke eventuele beperkingen er zijn. Zo staat in de lijst van Rijksoverheid dat fysiotherapie onder de basiszorgverzekering valt. Dit is echter alleen het geval in specifieke situaties. Zo krijg je bijvoorbeeld fysio- en oefentherapie pas vergoed vanaf de 21e behandeling en moet je een bepaalde chronische aandoening hebben.

Basiszorgverzekering 2022 naar wens uitbreiden
De basiszorgverzekering dekt dus lang niet alle zorg die je nodig kunt hebben in een jaar. De meeste mensen (84,9%) hebben in 2021 daarom ook een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Een aanvullende verzekering kan bijvoorbeeld behandelingen bij de fysiotherapeut dekken buiten de basiszorgverzekering. Voor tandartskosten bieden de meeste zorgverzekeraars ook aanvullende pakketten. De aanvullende verzekering is niet verplicht en de invulling ervan verschilt sterk per verzekeraar. Let vooral bij de tandpakketten goed op de maximering van de vergoeding.

Soms betaal je toch een deel van de zorgkosten zelf
Ondanks dat zorg uit het basispakket vergoed wordt, kun je soms wel een rekening krijgen. Dit heeft te maken met het eigen risico en de eigen bijdrage. Daarnaast verschillen verzekeraars ook in de vorm waarop ze een basiszorgverzekering aanbieden. Zo geldt soms alleen een vergoeding als je voor een behandeling naar specifieke zorgaanbieders gaat.

HV Zorgverzekeringen
Bij HV Zorgverzekeringen staat het persoonlijke contact met u als klant centraal. Wij hebben contracten met diverse zorgverzekeraars, met de voor u gunstigste condities.

Uw zorg verzekeren
Op collectiviteitsgebied doet HV Zorgverzekeringen veel zaken met CZ Zorgverzekeringen. CZ biedt voor collectiviteiten kortingen op zowel de hoofdverzekering als de aanvullende verzekeringen en verstrekt ruimere dekkingen zoals bijvoorbeeld bij fysiotherapie en tandartskosten. Tevens kunnen werknemers via deze collectiviteiten gratis gebruik maken van diverse online mogelijkheden zoals het FitzMe portal met unieke gezondheidsprogramma’s.

Verzekerden die reeds bij CZ verzekerd zijn kunnen het gehele jaar tussentijds overstappen naar de collectiviteit met alle voordelen de hierbij horen. Al met al kan HV Zorgverzekeringen u een onafhankelijk en eerlijk advies geven en heeft hierbij de keuze uit meerdere landelijk bekende zorgverzekeraars.

Zorgen voor uw verzekering
Wilt u weten welke mogelijkheden wij voor u hebben? Neem contact met ons op en vraag naar onze zorgadviseur Patrick Leenders.