Arts And Crafts Gbe999c93e 1920

Na maximale bedrag wordt ook spreiding jubelton beperkt

Eerder dit jaar werd vrij abrupt besloten om de jubelton al in 2023 drastisch te verlagen. Recent maakte staatssecretaris van Rij bekend deze fiscaal vriendelijke schenking aan startende woningkopers verder te beperken. De mogelijkheid om de jubelton over meerdere jaren te spreiden wordt met een jaar verkort.  

Het doel van je jubelton was om starters tussen de 18 en 40 aan een eigen woning te helpen met een belastingvrije schenking. De term jubelton is in 2022 eigenlijk niet actueel meer. Gezien de inflatie is het bedrag in 2022 verhoogd naar € 106.671. Voorwaarde is dat de woning gebruikt móet worden voor eigen bewoning. Het maakt daarbij niet uit of het voor de aankoop, verbouwing, aflossen van de eigenwoningschuld wordt gebruikt. Ook het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming is toegestaan.

Jubelton in 2023 met € 80.000 omlaag
In 2023 wordt de jubelton verlaagd naar € 27.231. Dat is een vermindering van € 80.000. Hiermee wordt de jubelton gelijk getrokken met de eenmalig verhoogde vrijstelling die er toch al is. In 2024 is het helemaal niet meer mogelijk om een schenking voor de eigen woning te doen. Wel blijft de eenmalig verhoogde vrijstelling bestaan. Deze kan ook gebruikt worden voor de eigen woning, al hoeft dat hoeft niet per se.

Jubelton en andere schenkingen sluiten elkaar uit
Goed om te weten is dat de jubelton en dat andere vrijstellingen elkaar uitsluiten. Wanneer je als startende huizenkoper een jubelton ontvangt, kun je niet ook een andere schenking belastingvrij krijgen van de schenker. Kortom, schenk je aan je kind dit jaar € 106.671 voor de eigen woning? Dan kun je daarnaast niet ook nog de eenmalig verhoogde vrijstelling (€ 27.231) of de jaarlijkse vrijstelling (€ 5.566) belastingvrij schenken. Wel kan je besluiten een lager deel aan te merken voor de eigen woning zodat je kind € 32.908 aan iets kan anders besteden.

Spreiding jubelton met jaar verkort in 2022
Eerder schreven we al dat het nog onduidelijk was hoe de overheid om zou omgaan met het spreidingsbeleid. Wie voor 2022 een jubelton heeft geschonken, kon de schenking over drie jaar verspreiden. Nu heeft de overheid besloten dat dit in 2022 wordt beperkt tot twee jaar. Heb jij dit jaar de jubelton geschonken of ben je dat van plan? Houd er rekening mee dat je de planning moet aanpassen omdat je minder tijd hebt om de schenking te spreiden.

Wil jij aan jouw kind, kleinkind of iemand anders schenken voor het kopen van een woning? Wacht dan niet te lang. Dit jaar kun je nog ruim een ton schenken, al is de mogelijkheid om de schenking te spreiden beperkt. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? We zoeken dit graag voor je uit.