11 okt Met verplichte rookmelders woningbranden te lijf
In het afgelopen jaar brachten we meer tijd door in huis. Dit is terug te zien in het aantal meldingen van woningbranden bij verzekeraars. Na een dalende trend is het aantal claims vorig jaar gestegen. Rookmelders zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen woningbranden. Vanaf juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen.
In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims tegenover 64.879 in 2019. Opvallend is de geclaimde schade per brand. Waar het in 2019 om € 3.822 ging, daalde de gemiddelde schade het jaar erop naar € 3.377.
Meeste woningbranden in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg
De lijst met het hoogste aantal verzekeringsclaims wordt aangevoerd door de provincie Overijssel, met 10,9 woningbrandclaims per 1.000 huishoudens. Noord-Brabant (10,6) en Limburg (10,6) volgen de koploper. Menselijk handelen, kortsluiting en werkzaamheden zijn de grootste veroorzakers van een woningbrand. De jaarwisseling blijkt, ondanks het vuurwerkverbod in diverse steden, het meest risicovolle moment in het jaar.
Gewonden door brand voorkomen
Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting: “Vuur en vlammen zijn verantwoordelijk voor een derde van het aantal patiënten in de drie Nederlandse Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. Twee derde hiervan raakt gewond bij een brandwondenongeval in de woonomgeving. We zien dat modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijker branden dan vroeger. Om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen, zetten we in op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder.”
Rookmelders verplicht per juli 2022
Op dit moment bepaal je zelf of je wel of geen rookmelders ophangt in jouw woning. Vanaf 1 juli 2022 komt hier verandering in en wordt het verplicht. Op alle verdiepingen van een woning moet vanaf die datum een rookmelder aanwezig zijn. Overigens geldt de verplichting al langer voor nieuwbouw.
Naast de aanwezigheid is het ook belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen. Dat lijkt een open deur maar Brandweer Nederland stelt dat dit in de praktijk lang niet altijd het geval is. Los van materiële schade kunnen rookmelders ook levens redden. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het probleem is namelijk dat je reukvermogen tijdens het slapen nagenoeg is uitgeschakeld.
Brandpreventieweken
Onder andere Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en het Verbond van Verzekeraars, werken binnen de Nationale Brandpreventieweken samen om brand, brandslachtoffers en brandschade te voorkomen. Onderdeel van de campagne is de website Rookmelders.nl. Op deze site kan je checken hoeveel rookmelders jij nodig hebt, lees je welke rookmelders goed zijn en waar ze geplaatst moeten worden.
Je kan zelf veel doen om een woningbrand te voorkomen. Haal bijvoorbeeld opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt en gooi een beschadigde snoer direct weg. Met een rookmelder ben je de brand niet voor, maar beperk je de gevolgen.