auto poetsen schade

Kleine autoschade zelf betalen soms voordeliger

We hebben allemaal weleens een krasje, deukje of andere kleine schade aan onze auto. Hoewel je autoverzekering daarvoor is bedoeld, kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om deze kleine schades zelf te betalen. Waarom? Het antwoord ligt in de bonus/malus ladder van je autoverzekering.

Wat is de bonus/malus ladder?
De bonus/malus ladder is een systeem dat autoverzekeraars gebruiken om het rijgedrag van verzekerden te belonen of te ‘straffen’. Ieder jaar dat je geen schade claimt, klim je een trede omhoog op de ladder. Dit betekent een korting op je premie: de bonus. Maar als je wel een schade claimt, zak je meestal meerdere treden naar beneden. Hierdoor stijgt de premie van de verzekering, wat malus wordt genoemd.

Waarom zou je kleine schades zelf betalen?
Stel je voor: je hebt een paaltje geraakt en een klein krasje op je auto. Repareren kost € 250. Je denkt erover om dit te claimen bij je verzekeraar. Maar hier is het addertje onder het gras: als je claimt, zak je op de bonus/malus ladder. Dit kan betekenen dat je de komende jaren meer premie moet betalen. Een rekenvoorbeeld:

Stel dat je door het claimen van die € 250 schade:

  • Dit jaar € 50 extra premie moet betalen
  • Volgend jaar € 100 extra
  • Het jaar daarna weer € 100 extra

In totaal betaal je dus € 250 extra aan premie over een periode van drie jaar, wat gelijk staat aan het bedrag van de schade. Dit is nog een voorzichtige schatting. In werkelijkheid kan de extra premie die je betaalt na het claimen van een schade over een periode van meerdere jaren veel hoger uitvallen dan de kosten van de schade zelf.

Niet alle schade beïnvloedt het aantal schadevrije jaren
De onderstaande zaken vallen onder de gemiddelde WA+ en all risk verzekering. Claim je een schade die is ontstaan door één van deze oorzaken? Over het algemeen heeft dat geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren. Het kan wel zijn dat je een eigen risico betaalt.

  • Inbraak of diefstal
  • Ruitschade
  • Brand en blikseminslag
  • Schades door loslopende dieren
  • Hagelschade
  • Stormschade

Als je andere schades hebt, is er nog een andere optie om premiestijging te voorkomen. Het afsluiten van een no-claimbeschermer. Wat dat is en hoe het werkt lees je in dit artikel.

Schade eerst claimen en alsnog zelf betalen
Bij de meeste autoverzekeraars is het mogelijk om schade eerst te claimen en later alsnog te besluiten om zelf te betalen. Dit kan handig zijn als de premie hoog uitvalt na de terugval in schadevrije jaren. Let er op dat dit vaak maximaal tot één jaar na het indienen van de claim kan. De exacte termijn kan verschillen per verzekeraar.

Voordat je besluit om een schade te claimen bij je autoverzekeraar, is het goed om de financiële gevolgen op de lange termijn te berekenen. Soms kan het goedkoper zijn om kleine schades zelf te betalen, zodat je de no-claimkorting niet verliest. Meer weten? Neem contact met ons op!