Default Image

Hypotheek oversluiten en belastingaangifte: vergeet deze aftrekposten niet

Hoor jij bij het merendeel die zijn belastingaangifte net op tijd indient? Neem deze aftrekposten mee als je vorig jaar hebt gekozen voor het hypotheek oversluiten. Je mag een deel van de gemaakte kosten opvoeren als aftrekpost. Heb je de kosten meegefinancierd in je hypotheek? Vul dat deel van de hypotheek in als schuld in box 3. We lichten toe hoe dat precies werkt.

Bij het oversluiten van je hypotheek maak je verschillende kosten. Denk aan kosten voor het opnieuw laten taxeren van je woning, hypotheekadvies en het werk van de notaris. Je mag dit soort kosten alleen als aftrekpost opvoeren als je ze niet meefinanciert in je hypotheek. Je vult ze in bij de vragen ‘Hypotheek en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’. Dit zijn de aftrekbare kosten bij het oversluiten van je hypotheek: 

 • Taxatiekosten die noodzakelijk waren voor het krijgen van de hypotheek
 • Notariskosten voor de hypotheek inclusief BTW
 • Bemiddelingskosten voor het inwinnen van advies over hypotheek of lening
 • Kosten voor NHG (bouwkundige keuring valt hier ook onder)
 • Royementskosten, de kosten die je maakt voor het wijzigen van de hypotheek in het Kadaster. Deze kosten vul je in bij ‘Andere kosten’.
 • Boeterente. Deze vul je in onder het kopje ‘Betaalde rente’.


Kosten meegefinancierd bij het hypotheek oversluiten? Kijk naar box 3
Als je de eerder genoemde kosten wel hebt meegefinancierd in je hypotheek, kun je mogelijk op een andere manier profiteren van belastingvoordeel. Dit door de eenmalige kosten en boeterente op te geven als schuld in box 3. De schuld boven de schuldendrempel van €3.100 (€6.200 bij fiscaal partnerschap) wordt afgetrokken van het vermogen in box 3. Hierdoor betaal je over een lager bedrag belasting. 

Welke gegevens heb je nodig bij de belastingaangifte?
De belastingaangifte is vaak zo gedaan als je de juiste gegevens bij de hand hebt. Wat betreft je hypotheek kan je alvast de onderstaande documenten verzamelen. Vergeet niet dat je alle bedragen moet afronden op hele euro’s.  De afronding mag in je eigen voordeel, naar boven in het geval van kosten die je mag opvoeren bij de belastingaangifte.

 • Jaaroverzicht van je hypotheek
  Hierop staat hoeveel rente je hebt betaald in 2020
 • Nota van de notaris
  Hierop staat de hoogte van de boeterente, notariskosten en royementskosten
 • Factuur aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
  Heb je voor de aanvraag van NHG een bouwkundige keuring moeten doen? Pak dan ook die factuur erbij.
 • Factuur taxatie woning


Het opvoeren van de eenmalige kosten voor het oversluiten van je hypotheek is een mooie meevaller. Kijk wel goed of deze kosten niet al zijn meegefinancierd in je hypotheek. Als dat het geval is maak dan gebruik van de optie in box 3. 

Meer weten of persoonlijk advies? Neem contact met ons op