Energie label

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning

Vooral duurzame woningen met een hoog energielabel zijn erg in trek en werden in het laatste kwartaal van 2023 goed verkocht. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal verkochte woningen met een label hoger dan A bijna 63% gestegen, van ongeveer 900 naar bijna 1.500 woningen. De populariteit heeft niet alleen te maken met lagere energielasten. 

In het vierde kwartaal bedroeg het percentage verkochte woningen met een groen energielabel van C of beter 71%. Bijna een kwart van de woningen had een A-label, terwijl 4% een label had dat nog beter was dan A. De groep woningen met een E, F of G-label vertegenwoordigde in totaal 17% van alle verkopen.

Lagere energielasten en hoge verbouwingskosten
Het voordeel van lagere energielasten is een belangrijk argument om te kiezen voor een energiezuinige woning. Het toenemende aantal verkopen komt deels doordat de woningvoorraad in Nederland steeds milieuvriendelijker wordt, en er dus meer van dergelijke woningen beschikbaar zijn.

Makelaars merken ook dat huizen met een lager energielabel steeds moeilijker te verkopen zijn. Er is minder interesse en deze woningen blijven gemiddeld langer te koop staan. Bovendien zijn de kosten voor verbouwingen en verduurzaming momenteel erg hoog, waardoor kopers liever kiezen voor een woning met goede isolatie, zonnepanelen en als het even kan gasloos.

Meer leenruimte bij kopen energiezuinige woning
Sinds dit jaar is het energielabel van de woning die je koopt bepalend voor de maximaal mogelijke hypotheek. Des te beter het label, des te hoger het extra bedrag dat je kunt lenen. Deze leenruimte komt bovenop de hypotheek die je zou kunnen lenen op basis van je inkomen, zonder dat er rekening gehouden wordt met het type woning. Ook als je van plan bent om de woning te verduurzamen na de aankoop, kun je extra lenen.

Energielabel Extra leenruimte
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000


Meer leenruimte bij verduurzaming huidige woning

Als je al een huis hebt en je besluit energiebesparende maatregelen door te voeren, dan kan je ook in aanmerking komen voor een ruimere hypotheek. Deze extra ruimte is mogelijk omdat rekening gehouden wordt met lagere energielasten. Het bedrag dat je extra kunt lenen, varieert en is afhankelijk van het energielabel van je woning:

Energielabel Extra leenruimte
E, F, G € 20,000
C, D € 15,000
A+++, A++, A+, A, B€ 10,000


Woningen met het energielabel A++++ zijn al zo energiezuinig dat er geen extra leenruimte mogelijk is voor verdere energieverbeteringen. Bij het beoordelen van de extra leenruimte wordt niet gekeken naar het inkomen. Uiteraard kijken geldverstrekkers wel of je de totale maandlasten van je leningen passen bij je situatie.

Meer weten? Neem contact met ons op!