White 2563976 1280

Glasverzekering dekt meer dan alleen schade aan ramen

In je huis komt veel glas voor. Schade aan glas is niet altijd gedekt op je opstalverzekering. Een tegenvaller als je te maken krijgt met schade. Om het risico te beperken kun je een glasverzekering afsluiten, los of als aanvullende module op de opstalverzekering. Wat valt daar precies onder en waar moet je rekening mee houden?

Bij de verzekering gaat het vooral over glas dat bedoeld is om licht door te laten in je woning. Naast de ramen kun je ook denken aan het glas in deuren, douchecabines, dakramen en lichtkoepels. Een aquarium of spiegel valt er niet onder.

Dekking glasverzekering
De glasverzekering heeft een relatief uitgebreide dekking. Is de ruitschade ontstaan door storm of noodweer, dan is dat doorgaans ook gedekt op de glasverzekering. Zelfs wanneer jouw kinderen per ongeluk een bal door de ruit schoppen, kun je een beroep doen op de verzekeraar.

Uitzonderingen op de regel
Ondanks de ruime dekking kent de glasverzekering, net als iedere andere verzekering, toch uitsluitingen. Ontstaat schade door achterstallig onderhoud, opzet, een verbouwing, brand, inbraak of ontploffing? Dan keert de verzekeraar niet uit. Wat betreft schade door vocht tussen dubbele beglazing zijn verzekeraars soepeler geworden, al kan een check van de voorwaarden geen kwaad. Heb je speciaal glas zoals glas-in-lood? Reken in dat geval op specifieke regels en uitsluitingen.

Het klinkt wellicht vreemd dat de glasverzekering bij brand, inbraak en ontploffing geen dekking biedt. Maar dat komt doordat de opstalverzekering, en niet de glasverzekering, die schade al voor je verzekert.

Glasverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?
In sommige gevallen hoef je geen gebruik te maken van de glasverzekering maar is de schade gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een tuinstoel van de buren tegen jouw raam aanwaait, dan betaalt de eventuele aansprakelijkheidsverzekering van de buren jouw glasschade.

De glasverzekering is van toepassing als je niemand aansprakelijk kunt stellen. Ook wanneer jongeren een steen door jouw ruit gooien en daarna hard wegrennen, kun je de glasverzekering inzetten. De jeugdige daders kun je immers niet aansprakelijk stellen omdat ze zich uit de voeten hebben gemaakt.

Iedere verzekeraar bepaalt zelf in hoeverre glas wel of niet is inbegrepen in de opstalverzekering. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden en uitsluitingen. Wil jij het risico verkleinen dat je bij glasschade zelf de rekening gepresenteerd krijgt? We kijken graag met je mee voor de juiste woonverzekering in jouw situatie.