Pexels Lumn 167685 Scaled

Genoeg veilige alternatieven voor een terracotta potkachel

Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar slimme manieren om hun huis goedkoop te verwarmen. Het internet staat nu vol met bloempotkacheltjes van terracottapotten en waxinelichtjes. Maar hoe onschuldig is zo’n kacheltje nou eigenlijk?

De bloempotkachel bestaat uit meerdere waxinelichtjes onder een terracottabloempot, die op z’n kop staat. De terracottapot wordt verwarmd door de warmte van de kaarsjes. Op sociale media zien mensen hoe ideeën worden gedeeld om deze winter warm door te komen, vanwege de hoge gasprijzen.

Gevaarlijk in gebruik
De bloempotkachels komen daar ook in voor. Om je huis te verwarmen heb je meerdere bloempotkacheltjes nodig. De warmte van de waxinelichtjes is veel lager dan bijvoorbeeld een cv-ketel op gas. Doordat de warmte niet weg kan en in de pot blijft zitten, kan naast het lontje ook het kaarsvet gaan branden. Als dan de houder ook te heet wordt, kan de bloempot kapot klappen en kan er brand ontstaan. Laat de terracottapotten dus vooral mooi buiten staan voor de bloemetjes en gebruik de waxinelichtjes voor de sfeer!

Alternatieven voor verwarming
Wil je toch aan de slag? Isoleer dan je wanden, vloeren en dak, gebruik een elektrische of houtkachel of kruip op de bank lekker onder een dekentje.

Om geld te besparen op de energiekosten kun ook je beginnen met het lager zetten van de verwarming. Om warmteverlies in huis te voorkomen kun je ook radiatorfolie aanschaffen en het energieverbruik van je koelkast onder de loep nemen. Heb je een cv-ketel die te veel energie verbruikt? Kijk dan eens of je hem opnieuw kunt instellen. Ook kun je je verdiepen in de aanschaf van een elektrische kachel om in de winter toch een lekker warm huis te hebben.

Deze alternatieven zijn veel veiliger dan de bloempotkachel.