Default Image

Geld uit stenen halen? Overwaardehypotheek populair

Dit voorjaar lanceerde ABN Amro haar overwaardehypotheek. Een hypotheek waarmee je als huiseigenaar de overwaarde op je woning kan verzilveren. De bank volgde hiermee het voorbeeld van onder andere Rabobank en Florius, die al eerder met een dergelijke oplossing kwamen. De vraag blijkt groot te zijn, zo blijkt uit recente cijfers van ABN. Veel mensen hebben overwaarde maar kunnen dat niet gebruiken omdat het vastzit in stenen.

Wanneer je al enige tijd eigenaar bent van een woning is de kans groot dat je vermogen hebt opgebouwd in je huis. Oftewel, de waarde van de woning ligt hoger dan de nog resterende hypotheekschuld. De meest simpele manier om deze overwaarde te verzilveren is het verkopen van je huis. Maar wat als je helemaal niet wilt verhuizen? Een overwaardehypotheek biedt uitkomst.

Hoe werkt de overwaardehypotheek?

Stel: Je hebt een woning met een marktwaarde van €300.000. Je resterende schuld is €50.000. Je hebt dan een overwaarde van €250.000. Bij een overwaardehypotheek kun je een deel van de €250.000 laten uitkeren door de bank. Doorgaans heb je de keus uit het ontvangen van een eenmalig bedrag of een periodieke uitkering. Sommige banken bieden ook een combinatie aan.

Bij de overwaardehypotheek is jouw woning het onderpand. Toch loopt de bank risico. Wat als de woning bijvoorbeeld minder waard wordt? Dat zou een verlies voor de bank betekenen. Om die reden houdt de bank rekening met een buffer en kun je niet de hele overwaarde lenen. De exacte voorwaarden verschillen per aanbieder.

Rente wordt bij de schuld opgeteld

Net als bij elke andere hypotheek moet je ook rente betalen. Bij een reguliere hypotheek wordt de rente en eventuele aflossing maandelijks afgeschreven. Een overwaardehypotheek werkt anders. De bank telt de rente op als schuld en voegt deze toe aan je eventuele overige schuld. Je bouwt dus in termijnen een hogere schuld op.

De hoogte van de rente hangt onder meer af van de rentevaste periode. Hoe langer de rentevaste periode loopt, des te hoger de rente. De rente is over het algemeen ook hoger wanneer je een maandelijkse uitkering wilt, in plaats van een eenmalige uitkering. Verder goed om te weten dat je geen hypotheekrenteaftrek ontvangt. 

Garantie tegen een restschuld 

Wanneer je ouder wordt dan verwacht en je in de woning blijft wonen, dan blijft de schuld zich opbouwen. De schuld kan vervolgens zo hoog worden dat deze de woningwaarde overstijgt. Een restschuld is het gevolg. Enkele banken bieden hiervoor, onder voorwaarden, een garantie. Zij nemen dan de schuld op zich.  

Ik heb al een hypotheek, wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je nog een lopende hypotheek hebt, kan je niet overal een overwaardehypotheek afsluiten. Sommige banken eisen dat je de lopende hypotheek omzet en je met de overwaarde eerst de restschuld aflost. Andere banken zijn coulanter en laten het toe dat je een lopende hypotheek naast de overwaardehypotheek hebt lopen.