Couple 7509845 1280

Fatbike voor uw kind? Ouders doe het niet!

De fatbike is mateloos populair. Loop langs de fietsenstalling van een willekeurige middelbare school en die stalling puilt uit van de fatbikes. Op straat wemelt het ook van deze eigenaardige fietsen. Vooral onder jongeren is de fatbike gewild.

Voor de wet is een fatbike een elektrische fiets. Maar een fatbike ziet er anders uit dan een gewone elektrische fiets: een compact frame, brede banden en kleine wielen. Voor een fatbike gelden dezelfde regels als voor andere elektrische fietsen. De motor van een elektrische fiets mag tot maximaal 25 kilometer per uur trapondersteuning bieden en mag niet meer dan 0,25 kiloWatt vermogen hebben.

Wie mag er op een fatbike rijden?

Iedereen, jong en oud, mag op een elektrische fiets rijden. Er geldt geen minimumleeftijd, er geldt geen helmplicht en geen verzekeringsplicht. Dit is voor de fatbike niet anders.

Verzekering

Er is geen wettelijke plicht om een verzekering voor een elektrische fiets af te sluiten. Een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) dekt meestal de schade veroorzaakt aan een ander met of door een elektrische fiets. Maar een AVP is geen verplichte verzekering. Opgevoerde fatbikes zijn een motorrijtuig en zijn dus uitgesloten van een AVP.

Schade met fatbike

Dus als er schade wordt gereden met een fatbike door iemand zonder AVP en/of met een opgevoerde fatbike, dan is deze schade niet verzekerd en wordt de schade verhaald op de bestuurder.  Zeker in geval van letselschade kan dit om hoge bedragen gaan. Er zijn, helaas, al praktijkvoorbeelden van aanrijdingen die zijn veroorzaakt door 12- of 13- jarige fatbikebestuurders die een schade hebben veroorzaakt waarbij het slachtoffer zwaar letsel heeft opgelopen.

Als er schade wordt gereden door kinderen is de leeftijd van de kinderen van belang voor de aansprakelijkheid:

  • Ouders van een kind onder de 14 jaar zijn altijd aansprakelijk voor de schade die dat kind aan een ander toebrengt.
  • Een kind van 14 of 15 jaar is in principe zelf aansprakelijk voor schade die hij of zij aan een ander toebrengt, tenzij de ouders deze schade hadden kunnen voorkomen. Als de ouders hadden kunnen voorkomen dat hun kind op een opgevoerde fatbike rijdt, zijn die ouders ook aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.
  • Een kind van 16 jaar is zelf aansprakelijk voor schade die het toebrengt aan een ander. Maar hoeveel kinderen van 16 jaar zijn financieel daadkrachtig genoeg om een groot schadebedrag te kunnen betalen?

Doordat de ouders in veel gevallen aansprakelijk zullen zijn voor de schade die hun kind met een opgevoerde fatbike heeft toegebracht aan een ander, en er geen verzekering is om deze schade op te claimen, zullen de ouders de schade zelf moeten betalen. Als er sprake is van een letselschade bij het slachtoffer kunnen de ouders dus zwaar in de financiële problemen komen, in de schulden raken of zelfs failliet gaan.