Solar System 2939560 1280

Extra subsidie voor het verduurzamen van je woning

Wil je jouw woning verduurzamen, maar schrik je van het kostenplaatje? Ook in 2024 kan je subsidie aanvragen voor het doorvoeren van verschillende maatregelen. De subsidiepot wordt gevuld met 40 miljoen euro extra ten opzichte van dit jaar, naar 600 miljoen euro in totaal. Naast het hogere budget wordt de regeling inhoudelijk op enkele punten gewijzigd. Zorg dat je geen subsidie laat liggen na het aanschaffen van een warmtepomp of isoleren van je woning. 

In 2023 blijkt de ISDE-subsidie populairder dan de overheid dacht. Tot september waren er al bijna 180.000 aanvragen gedaan, voor een totaalbedrag van meer dan 333 miljoen euro. Huiseigenaren doen vooral een beroep op de subsidie voor isolatie en voor (hybride) warmtepompen. Ter vergelijking, in heel 2022 waren er maar 100.000 aanvragen en was er 325 miljoen euro beschikbaar vanuit de ISDE-subsidie.

Voor welke maatregelen kun je de subsidie aanvragen?
Isoleren en een warmtepomp zijn niet de enige energiezuinige maatregelen waar je subsidie voor aan kunt vragen. Let daarbij goed op de voorwaarden die gelden per maatregel. Je vraagt subsidie pas na de installatie aan, maar je wilt vooraf wel weten of je aan de vereisten voldoet. Klik op de onderstaande maatregelen voor de voorwaarden.

Hoogte subsidie afhankelijk van maatregel
De subsidie die je kunt aanvragen is afhankelijk van de maatregelen die je door hebt gevoerd. Zo ontvang je voor bodemisolatie maximaal € 780 en is de maximale subsidie voor het installeren van een zonneboiler € 4.100. Gaat het om meer dan één isolatiemaatregel? Dan verdubbelt het subsidiebedrag. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak en de vloer. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Wijzigingen ISDE-subsidie in 2024
Los van het totale budget veranderen er volgend jaar enkele zaken rond de ISDE-subsidie. Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen. Verdere details lees je op de site van de Rijksoverheid.

 • Meer maatwerk voor monumenten
  Voor monumenten worden de minimale vereisten voor (glas)isolatie versoepeld. Op die manier komen eigenaren van een monumentaal pand eerder in aanmerking voor de subsidie.
 • Subsidiewijziging warmtepompen
  Warmtepompen met een energielabel A+ of lager komen volgend jaar niet meer in aanmerking voor de subsidie. Een uitzondering geldt wanneer je de warmtepomp dit jaar hebt gekocht, maar in 2024 laat installeren.
 • Aanpassing subsidie zonneboiler
  De subsidie voor grote zonnecollectoren daalt in 2024. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er in verhouding te veel subsidie wordt verstrekt.
 • Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal
  Wordt er biobased milieuvriendelijk materiaal gebruikt bij het isoleren van je woning? Hier komt een extra bonus voor, aangezien het vaak duurder materiaal is. Denk hierbij aan vezelhennep en vlas.

ISDE-subsidie kun je aanvragen na het inloggen op deze overheidssite. Doe dit uiterlijk 24 maanden na de installatie van de duurzame maatregelen. Vervolgens hoor je binnen 8 weken of de subsidie daadwerkelijk verstrekt wordt.