Darya Jum TMtLp0q2p 0 Unsplash Scaled

Energielabel belangrijker voor woningwaarde. Tijd voor verduurzaming?

Het effect van een verbeterd energielabel is groter dan ooit. Gemiddeld is een woning met een verbeterd energielabel 7,2% meer waard dan met het oude label. Vooral als je verschillende treden omhoog gaat, stijgt de woningwaarde fors. Het verduurzamen van je woning is een grote investering. Zo kun jij de verduurzaming financieren. 

Sinds eind 2021 speelt het energielabel een steeds grotere rol bij de verkoopprijs van een woning. De energieprijzen rezen sindsdien de pan uit, waardoor een duurzame woning voor meer mensen belangrijk werd. In de laatste twee kwartalen neemt deze trend verder toe, blijkt uit onderzoek van Brainbay.

Waardevermeerdering bij verbetering energielabel
De waardevermeerdering van een woning neemt sterker toe wanneer het energielabel met grotere sprongen wordt verbeterd. Zo is de waardevermeerdering gemiddeld 10,4% als het label van D naar A+ gaat. Ook levert een duurzamere woning meer op naarmate deze een ouder bouwjaar heeft. Verder bestaan grote verschillen tussen provincies. Zo is een woning in Groningen die van label C naar A gaat gemiddeld 8,7% meer waard, terwijl dat in Utrecht maar 3,5% is.

Verduurzaming van woning financieren
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er gemiddeld € 24.000 per woning nodig om op energielabel B uit te komen. Een flinke investering die niet iedereen wil of kan doen met spaargeld. Dit zijn enkele opties om het verduurzamen van je woning te financieren:

 • Tweede hypotheek afsluiten
  Heb je overwaarde op je woning? Mogelijk kun je een tweede hypotheek afsluiten om je woning te verduurzamen. Ook als je geen overwaarde hebt, zijn er vaak opties. Zo kun je voor verduurzaming maximaal 106% van de woningwaarde lenen in plaats van de gebruikelijke 100%. Houd wel rekening met de hoge afsluit kosten van een tweede hypotheek. Bij sommige geldverstrekkers kun je rentekorting krijgen als je jouw woning verduurzaamd.

  Mogelijk kun je maximaal € 9.000 extra lenen als je duurzame maatregelen treft, zoals dakisolatie, zonnepanelen of (hybride) warmtepomp. Voorwaarde is dat je gezamenlijk inkomen minimaal € 33.000 is.
 • Persoonlijke lening
  In sommige gevallen kan het interessant zijn om voor het verduurzamen een persoonlijke lening af te sluiten. De rente van een persoonlijke lening ligt meestal hoger dan van een hypothecaire lening, maar de afsluitkosten zijn vaak lager.
 • Duurzame leningen
  De overheid stimuleert het verduurzamen van de woning met subsidies voor specifieke maatregelen. Zo kun je een deel van de investering in een warmtepomp of isolatie terugkrijgen. Daarnaast biedt de overheid gunstigere leningen aan. Zo heb je de Energiebespaarlening waarmee je tegen aantrekkelijke voorwaarden en rentes de verduurzaming kunt financieren.

  Ook op lokaal niveau zijn hier initiatieven voor, zoals de Duurzaamheidslening. De details van de lening en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Daarnaast biedt niet elke gemeente een Duurzaamheidslening aan.

  Door je woning te verduurzamen wordt deze meer waard. De investering is echter fors. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch jouw verduurzamingsslag kunt slaan. Benieuwd welke vorm van financiering bij jouw past? We zoeken dit graag voor je uit.