Vlad B EmjNOlbRZio Unsplash Scaled

Elektrische step verzekeren mogelijk, maar niet altijd

De elektrische step zie je op straat steeds vaker voorbij komen. Het is een handig middel om van A naar B te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met dit relatief nieuwe type vervoermiddel? Mag je er wel de weg mee op en hoe valt een elektrische step te verzekeren?

De e-step wordt door het RDW als een Licht elektrisch voertuig gezien (LEV), net als segways en BSO bussen. Op dit moment zijn er nog maar zestien LEV’s goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Het merendeel hiervan is bovendien geen e-step. Kortom, de kans is groot dat je illegaal bezig bent als je de weg op gaat met een e-step. Je mag de step wel op een afgesloten privéterrein gebruiken.

Is een e-step voertuig of speelgoed?
E-steps worden vaak onterecht gezien als speelgoed. Zodra een e-step harder kan dan zes kilometer per uur, wordt het gezien als een voertuig. In dat geval moet je minimaal 16 zijn om deze te besturen. Goed om te weten als een e-step op het verlanglijstje van de kinderen staat.

Regels voor een goedgekeurde e-step
Zonder goedgekeurde e-step mag je de weg dus niet op. Doe je dat toch? Dan riskeer je een boete en/of in beslagname. Heb jij al wel een goedgekeurde step? Dan gelden de volgende regels:

  • Als bestuurder ben je 16 jaar of ouder.
  • Je hebt een kenteken nodig.
  • Je moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.
  • Rij op het fietspad of de weg als er geen fietspad is. Rijden op de stoep is niet toegestaan.
  • Tijdens het besturen mag je geen andere elektronische apparaten gebruiken.

E-steps en je verzekeringen
Elektrische steps heb je in verschillende prijsklassen. Heb je een duurdere en wil je die verzekeren? Dat kan op de volgende manieren:

WA- verzekering
Een goedgekeurde step moet WA verzekerd zijn voor je de weg opgaat. Net als bij auto heb je ook hier de keuze uit WA, WA+ of All Risk. Ga je zonder verzekering toch de weg op? Dan is de schade die je maakt niet verzekerd. Een niet goedgekeurde step kun je niet WA verzekeren.

Inboedelverzekering
Staat je e-step in de schuur of binnen? In dat geval is deze bij diefstal, brand- of waterschade doorgaans gedekt op je inboedelverzekering. Het hangt van de voorwaarden af wat exact wordt vergoed in welke situatie.

Aansprakelijkheidsverzekering
In principe valt met voertuigen veroorzaakte schade niet onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Sommige verzekeraar maken een uitzondering voor de e-step, al zijn daar vaak wel voorwaarden aan verbonden. Denk aan een maximale snelheidslimiet. Kan de step harder? Dan geldt geen dekking vanuit de AVP.

Steppen in het buitenland
Neem je jouw step mee naar het buitenland? Check vooraf welke wetten en regels gelden. Ga na of steps überhaupt de weg op mogen, een kenteken verplicht is en welke snelheid ze mogen hebben. Huur je een step? Ga na of er een aparte verzekering bij zit. Zo niet dan ben je zelf aansprakelijk voor met de e-step veroorzaakte schade. Dit laatste geldt ook in eigen land.

Op dit moment mogen de meeste e-steps nog niet legaal de weg op. Mogelijk komt hier in 2023 verandering in. Ga je nu toch al de weg op met een niet goedgekeurde e-step en veroorzaak je schade? De kosten zijn dan voor eigen rekening, deze kunnen fors oplopen als het om letselschade gaat. Bovendien riskeer je een boete en inbeslagname.