Man 6950831 1280

Elektrische fiets erg diefstalgevoelig. Zorg voor een goede verzekering

Nederland telt ruim 5 miljoen e-bikes en is daarmee een waar walhalla voor fietsendieven. Maandelijks gaan duizenden gestolen e-bikes de grens over, voornamelijk naar Oost-Europa. Een elektrische fiets kost al snel tussen de twee- en drieduizend euro. Kortom, een aanzienlijke investering. Met een fietsverzekering kun jij de schade beperken als jouw fiets gestolen wordt.

Een elektrische fiets hoef je niet WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Toch kan het verzekeren van je e-bike wel verstandig zijn, aangezien het een dure aankoop is. Bij veel fietsverzekeringen heb je de keuze om je e-bike enkel tegen diefstal te verzekeren. Je kunt er ook voor kiezen om deze casco te verzekeren. In het laatste geval zijn ook beschadigingen aan je e-bike zelf gedekt. Houd wel rekening met een hogere premie. De exacte dekking van de fietsverzekering verschilt sterk per verzekeraar. Check in de verzekeringsvoorwaarden ook goed welke schades gedekt zijn.

Schade aan anderen niet gedekt met fietsverzekering
Met een e-bike ga je over het algemeen een stuk sneller dan met een reguliere fiets. De gemiddelde schade die je kunt toebrengen aan anderen, is daarmee ook een stuk groter. Deze schade wordt echter niet verzekerd met een fietsverzekering. Wel kan hier een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) uitkomst bieden.

Uitkering bij diefstal
Je hebt doorgaans de keuze uit twee soorten uitkeringen bij diefstal. Als je een fietsverzekering afsluit bij een fietsenwinkel, betaal je meestal vooraf de volledige premie voor een bepaalde periode. Als je fiets dan gestolen wordt, krijg je geen geld terug, maar mag je een nieuwe fiets uitzoeken (aflopende verzekering). Je kunt ook kiezen voor een doorlopende verzekering, waarbij je maandelijks premie betaalt. Als je fiets vervolgens gestolen wordt, ontvang je een geldbedrag. Let wel op een eventuele afschrijving van de waarde.

Goed fietsslot noodzakelijk voor fietsverzekering
Veel verzekeraars hanteren vanwege de diefstalgevoeligheid specifieke eisen voor het fietsslot van je e-bike. Vaak is het verplicht om een tweesterren ART-slot te gebruiken. Het bijbehorende sleutelnummer moet je aan de verzekeraar verstrekken. In geval van diefstal moet je in staat zijn om twee sleutels aan de verzekeraar overhandigen om in aanmerking te komen voor dekking. Heb je een duurdere elektrische fiets? Dan kan een tweede ART-slot aanvullend verplicht worden gesteld.

Check hoe je accu is verzekerd
De accu van een e-bike is een kostbaar en gevoelig onderdeel. De manier waarop schade of diefstal gedekt is, kan per verzekeraar sterk verschillen. Sommige verzekeraars hanteren een afschrijfwaarde van 1,5% per maand. Dit betekent dat je elke maand 1,5% minder vergoed krijgt voor de accu. Kijk ook hoe de verzekeraar omgaat met een enkel gestolen accu. Sommige verzekeraars dekken aanvullend ook de accu als de capaciteit ervan minder wordt.

Schrijf serie- of framenummer van je fiets op
Schrijf zodra je je fiets gekocht hebt het serie- of framenummer op. Wanneer je fiets wordt gestolen, kun je dit nummer doorgeven als je bij de politie aangifte doet. Met het enkel doorgeven van een gestolen Gazelle kan de politie niet veel. Wordt jouw fiets terug gevonden? Dan kan de politie jou herenigen met je fiets.

Het voorkomen van diefstal is uiteraard de beste optie. In dit artikel geven we tips om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen. Wordt je e-bike desondanks toch gestolen? Dan kan een elektrische fietsverzekering uitkomst bieden. Hulp nodig bij het afsluiten van een fietsverzekering of het doorgeven van diefstal of schade aan je verzekeraar? We helpen je graag.