Chuttersnap XfaYAsMV1p8 Unsplash Scaled

Elektrische auto verzekeren? Check de nieuwwaarderegeling

Steeds meer Nederlanders gaan elektrisch rijden. Naast het milieu is het ook goed voor de financiën. Elektrische auto’s zijn goedkoper per kilometer en voordeliger in onderhoud. De aanschaf van een elektrische auto is echter niet goedkoop. Zorg voor een goede autoverzekering en let daarbij op de volgende zaken.

Net als auto’s op fossiele brandstoffen, moeten elektrische auto’s minimaal WA verzekerd worden. Doorgaans is het verstandig je elektrische auto allrisk te verzekeren. Elektrische auto’s zijn vaak nog niet zo oud en relatief duur in de aanschaf. Daarnaast liggen de reparatiekosten na schade vaak hoger. Met een allrisk dekking zijn de reparatiekosten vaak volledig gedekt, afhankelijk van de voorwaarden en los van het eventuele eigen risico.

Check de nieuwwaarderegeling
Is je elektrische auto gestolen of raakt hij total loss? Met de nieuwwaarderegeling krijg je een schadevergoeding die je in staat stelt om een vergelijkbare auto te kopen. Standaard geldt voor deze regeling een periode van één jaar. Daarna krijg je minder vergoed. Veel elektrische auto’s dalen in de eerste paar jaren weinig in waarde. Om er voor te zorgen dat je na die tijd ook nog een vergelijkbare auto kunt aanschaffen, kun je de nieuwwaarderegeling verlengen. Dit kan met twee à drie jaar, in ruil voor een hogere premie.

Verzekeraars stellen over het algemeen een maximum dat ze uitkeren volgens de nieuwwaarderegeling. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar. Hierop vergelijken loont de moeite. Koop je een tweedehands elektrische auto? Kijk of je de aanschafwaarderegeling kunt verlengen. Dat is de nieuwwaarderegeling voor tweedehandsauto’s. Hierbij krijg je in het eerste jaar de aanschafwaarde terug bij diefstal of het total loss rijden van de auto.

Welke accessoires zijn meeverzekerd van je elektrische auto?
Let bij het verzekeren van je elektrische auto op de dekking voor accessoires. Bij veel autoverzekeraars zijn laadkabels meeverzekerd als je minimaal beperkt casco verzekerd bent. Toch is dit niet altijd het geval. Goed om dit te controleren in de voorwaarden.

De accu verzekeren
Was de accu direct bij oplevering van de auto ingebouwd, dan is deze over het algemeen standaard meeverzekerd. Het kan ook om een gehuurde accu gaan, waardoor deze niet standaard onder de dekking van de autoverzekering valt. De accu kun je dan het beste verzekeren bij de eigenaar of verhuurder van de accu.

Laadpaal verzekeren: inboedel- of opstalverzekering?
Een elektrische auto moet ook opgeladen worden. Een eigen laadpaal moet je los verzekeren. Een vaste laadpaal op het terrein van je eigen woning kun je verzekeren op je opstalverzekering. Een mobiele laadpaal of een vaste laadpaal bij je appartement of huurwoning kun je verzekeren op je inboedelverzekering. Check in beide gevallen of het maximumbedrag voor de verzekerde laadpaal in verhouding staat tot de waarde ervan. Het maximumbedrag dat je vergoed krijgt, kan namelijk per verzekeraar verschillen.

Premie autoverzekering voor elektrische auto’s hoger
Een elektrische auto is veelal duurder om te verzekeren dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Elektrische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf, wat de verzekering duurder maakt. Daarnaast liggen de reparatiekosten van elektrische auto’s hoger doordat er meer technische en specialistische kennis nodig is. Elektrische auto’s wegen vaak ook zwaarder door het gewicht van de accu. Bij een aanrijding kan dit vaker (letsel)schade veroorzaken. Hierdoor is de schadelast hoger en daarmee ook de premie.

Zeker bij het afsluiten van een autoverzekering voor je elektrische auto is vergelijken noodzakelijk. Vergeet hierbij de voorwaarden niet te vergelijken. Zie je door de bomen het bos niet en wil je weten welke verzekering het beste bij jou past? Wij zoeken dit graag voor je uit.