Default Image

Einde rentevaste periode? Neem het nieuwe aanbod niet zomaar over

Wanneer het einde van de rentevaste periode nadert, nemen veel huizenbezitters het nieuwe renteaanbod van hun geldverstrekker klakkeloos over. Dit zonder te onderzoeken of er een beter alternatief is. Een gemiste kans. Juist als de rentevaste periode afloopt kan je zonder boete aanhaken bij een andere geldverstrekker.

De rentevaste periode is de periode waarin de hypotheekrente voor jou vaststaat. Het aflopen van de rentevaste periode kan je vergelijken met het aflopen van een contract. Wanneer dit ‘contract’ eindigt, ben je vrij om deze al dan niet te verlengen. Je hoeft dus niet automatisch in te gaan op het nieuwe renteaanbod van je geldverstrekker.

Geen boete voor overstappen andere geldverstrekker
Wanneer je rentevaste periode nog enige tijd loopt, kan je ook wisselen van geldverstrekker. In die situatie betaal je een boete. De hoogte daarvan hangt af je huidige rente, de laagst actuele rente en de resterende looptijd.

Veel mensen vergeten dat je bij het aflopen van de rentevaste periode boetevrij je hypotheek elders kunt onderbrengen. Je bent namelijk het contract nagekomen. Bij oversluiten is dit anders. Je beëindigt de rentevaste periode eerder, waardoor de geldverstrekker inkomsten misloopt. Over dit verlies ben je een boete verschuldigd.

Mogelijkheid om hypotheek anders vorm te geven
Het einde van je rentevaste periode kan kansen bieden. Je kunt namelijk je hypotheek ook opnieuw vormen. Misschien had je een deels aflossingsvrije hypotheek en wil je nu volledig gaan aflossen omdat je je spaargeld nuttig wilt inzetten. Het kan natuurlijk ook andersom. Je vindt de maandelijkse lasten te hoog en je wilt nu liever een hypotheek die deels aflossingsvrij is.

Aandachtspunten einde rentevaste periode
Het einde van de rentevaste periode betekent ook veel regel- en denkwerk. Je wilt natuurlijk wel een nieuwe passende hypotheek. Dit zijn enkele aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden:

Hypotheekrente
De aanbieding van je huidige hypotheekverstrekker kan misschien al lager zijn dan jouw huidige rente, maar misschien kan het nog lager bij een andere geldverstrekker.

Voorwaarden
De voorwaarden kunnen onderling flink verschillen. Ga eens na welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Vind je het bijvoorbeeld fijn om meer ruimte te hebben om boetevrij te kunnen aflossen? Welke aanbieder past het beste bij jouw voorkeuren?

Bepaal nieuwe rentevaste periode
Bedenk voor hoelang je de nieuwe rente wilt vastzetten. Bij een korte rentevaste periode is de rente vaak lager. Maar je hebt ook minder zekerheid over de hoogte van je woonlasten.

Extra kosten bij overstap andere geldverstrekker
Als je je hypotheek elders wilt onderbrengen zijn hier extra kosten aan verbonden, zoals: taxatiekosten, afsluitkosten en advieskosten.

Andere netto lasten
Het veranderen van de vorm van je hypotheek kan de netto lasten veranderen. Bijvoorbeeld door een deel aflossingsvrij te financieren, vervalt over dat deel het recht op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor worden je netto lasten hoger.

Neem het nieuwe renteaanbod van je geldverstrekker niet klakkeloos over. Deze is namelijk niet altijd de beste in jouw situatie. Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn als de rentevaste periode afloopt? Onze financieel adviseur zoekt dit graag voor je uit.