National Cancer Institute NFvdKIhxYlU Unsplash Scaled

Eigen risico zorgverzekering opgesplitst?

In de toekomst verbruik je mogelijk niet direct je hele eigen risico als je naar een medisch specialist moet. Het kabinet heeft plannen om het eigen risico in drie stukken op te knippen. Dit zou leiden tot bewuster zorggebruik en een besparing van 200 miljoen euro voor het rijk. 

Met de nieuwe plannen van het kabinet betaal je voor de eerste twee medisch-specialistische behandelingen maximaal € 150 eigen risico. Voor de derde behandeling geldt een maximaal eigen risico van € 85.

Bewuster voor zorg kiezen
Als je nu voor een operatie naar het ziekenhuis moet, ben je direct € 385 aan eigen risico kwijt. De zorg in de rest van het jaar is vervolgens ‘gratis’. Het in drie stukken knippen van het eigen risico maakt je bewuster van de kosten. Zo denken mensen eerder na over de noodzaak van een vervolgbehandeling als dit weer € 150 aan eigen risico kost. Dit is volgen de Patiëntenfederatie vooral het geval bij geblesseerde sporters. Zij zullen vaker kiezen voor een behandeling bij een fysiotherapeut in plaats van een relatief dure scan in het ziekenhuis.

Aan de drang om te besparen op de zorgkosten kleven ook nadelen. De belangrijkste is het mijden van zorg door mensen die de kosten niet kunnen dragen. Een lager eigen risico kan de drempel tot medische zorg verlagen, al worden vervolgbehandelingen mogelijk wel sneller uitgesteld of vermeden.

Besparen op zorgkosten
Voor circa 1 miljoen verzekerden levert de geplande maatregel naar verwachting een besparing van € 100 op. Omdat het verplichte eigen risico van € 385 gelijk blijft, gaat niemand er op achteruit. De maatregel zorgt daarnaast voor 200 miljoen euro lagere zorgkosten in Nederland. Mooi meegenomen, maar een relatief klein voordeel op een totaal zorgbudget boven de 100 miljard euro.

Details nog niet duidelijk
Het is nog niet duidelijk hoe de maatregel uitpakt voor verzekerden met een verhoogd eigen risico. Ook moet nog helder worden of de wijziging geldt voor alle zorg waar het eigen risico van invloed is, denk bijvoorbeeld aan laboratorium onderzoek.

Het kabinet moet nog een definitief besluit nemen over het wijzigen van het eigen risico. Tot die tijd geldt de huidige regeling, waarbij je het eigen risico in één keer betaalt als je zorg nodig hebt die daaronder valt. We houden je op de hoogte.