Default Image

Duurzaam wonen en duurzame hypotheken

Door uw woning te verduurzamen, kunt u flink besparen op uw energierekening. En goed nieuws: bijna alle banken verstrekken hiervoor een hypotheek. U bespaart met uw verduurzaming meer geld op de energierekening, dan u aan rente en aflossing aan de bank terugbetaalt.

Wat zijn de opties en voorwaarden voor een verduurzamingshypotheek?
Een woning of verbouwing is duurzaam als de woning een Energielabel A of hoger heeft óf wanneer de verbouwing de hieronder genoemde werkzaakheden betreft:
▪ Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie;
▪ Hoog rendement beglazing (ten minste HR ++);
▪ Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR ++);
▪ Energiezuinige ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen;
▪ Warmtepompen;
▪ Douche- warmteterugwinningssysteem;
▪ Zonnecellen;
▪ Een combinatie van de hierboven genoemde maatregelen.

Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Dit label laat zien hoe zuinig uw huis is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Bij de verkoop van de woning moet u een energielabel hebben.

Duurzaamheidshypotheek: 0,5% lagere rente voor duurzaam hypotheekdeel
Een aantal geldverstrekkers biedt een ‘Duurzaamheidshypotheek’ aan. De rentes zijn de laagste in de markt. Het verschil in rente is 0,5% vergeleken met niet-duurzame woningen. De woningen die hiervoor in aanmerking komen, zijn vaak nieuwbouwwoningen die volgens de laatste technieken zijn gebouwd. De maximale energieprestatie coëfficiënt is 0,26.

Energiebespaarbudget NHG hypotheek: 6% extra lenen voor verduurzaming
Gaat u een NHG hypotheek afsluiten of heeft u al een NHG hypotheek? Dan kunt u gebruik maken van het Energiebespaarbudget wanneer u energiebesparende maatregelen neemt. Het is mogelijk om maximaal 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Bij het afsluiten van de hypotheek bepaalt u het budget voor de besparingen. Dit budget staat 2 jaar tot uw beschikking. De hypotheekrente is de normale (standaard lage) NHG rente. Veel banken hebben deze NHG-regel overgenomen om meer te kunnen lenen dan 100% van de waarde van de woning.

Nieuwbouw / Energielabel A of hoger
Heeft u een nieuwbouwwoning of een energielabel A of hoger? Bij veel banken krijgt u een korting op de hypotheekrente. Deze varieert van 0,1% tot 0,2%.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
Via de overheid kunt u subsidie aanvragen voor de isolatie van uw woning of warmtepomp.

De voordelen op een rijtje
1. Besparing op uw energielasten
2. Investeren in de waarde en verkoopbaarheid van de woning
3. Beter voor het klimaat, maar ook het klimaat in de woning
4. Comfortabelere woning / prettiger wonen

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van uw woning in verhouding tot uw hypotheek? Neem gerust contact op met ons kantoor om de mogelijkheden te bekijken.