Default Image

Diefstal elektrische fietsen stijgt sterk

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zowel jong als oud kiest voor het gemak van een e-bike. De populariteit wakkert ook de drang aan om e-bikes te stelen. Diefstal van een e-bike levert al snel een forse schadepost op. Met een fietsverzekering beperkt je jouw risico. Probeer daarnaast te voorkomen dat jouw e-bike eenvoudig te stelen valt.

De Nationale Politie registreerde in 2021 in totaal 22.593 aangiftes van een gestolen elektrische fiets. Een kwart meer dan in 2020 en maar liefst driekwart meer dan in 2019. Deze toename komt enerzijds door het stijgende gebruik van e-bikes. Zo kwamen er in 2020 ruim 30% nieuwe bij. Toch zijn de diefstalcijfers indrukwekkend, zelfs als er rekening wordt gehouden met het gebruik ervan.

Aangifte nodig bij dekking fietsverzekering
In vergelijking met normale fietsen is de aangiftebereidheid van een gestolen e-bike veel hoger. Dit heeft voornamelijk een financiële reden. Een elektrische fiets kost al snel €2.000, wat verzekeren de moeite waard maakt. Om na diefstal voor een schadevergoeding in aanmerking te komen is het doen van aangifte verplicht.

E-bikes worden actief geobserveerd
Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) observeren criminelen actief waar elektrische fietsen worden gestald. Zo werd 1.908 keer aangifte gedaan van diefstal uit een woning, (garage)boxen, schuren, kantoorpanden en andere gebouwen. Soms was er zelfs sprake van geweld. Toch komt de ordinaire straatdiefstal verreweg het meest voor.

Wat kan je zelf doen om diefstal van je fiets te voorkomen?
Fietsendiefstal heeft doorgaans niet de hoogste prioriteit bij de politie. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om diefstal te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld altijd twee sloten die ART-gecertificeerd zijn. Zet je fiets ook op slot als deze in een afgesloten ruimte staat. Daarnaast kan je jouw fiets uitrusten met een track & trace systeem. Bijna 80 procent van de fietsen met een dergelijk systeem wordt teruggevonden.

Aandachtspunten fietsverzekering e-bikes
Hoe voorzichtig je ook bent, diefstal van jouw e-bike valt nooit uit te sluiten. Gezien de waarde is een verzekering geen overbodige luxe. Let bij het afsluiten van een fietsverzekering op de volgende zaken:

  • De dekking
    Vergelijk vooral de dekking bij schade aan de accu. Veel verzekeraars houden er rekening mee dat de waarde van de accu terugloopt. Bij schade of diefstal baseren ze de vergoeding op de resterende waarde en niet de prijs die jij ervoor hebt betaald. Meer hierover lees je in dit artikel. Daar vindt je ook tips om de levensduur van je accu te verlengen.
  • Hulp bij pech
    Biedt de verzekering ook pechhulp wanneer je e-bike ermee stopt? Zelf met de fiets onder je arm terug naar huis is niet te doen. Sommige verzekeraars brengen de fiets terug naar de startlocatie van de fietstocht. Pechhulp kan onderdeel zijn van de dekking of als losse module te verzekeren.
  • Extra’s
    Neem ook extra’s mee bij het vergelijken. Denk aan een gratis leenfiets en korting als je e-bike naar de fietsenmaker moet.

Het vervangen van een e-bike is een dure aangelegenheid. Zorg voor een goede fietsverzekering. Heb je een speed pedelec? Vergeet dan niet om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Meer weten of persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze assurantieadviseurs.