Christina Victoria Craft ZHys6xN7sUE Unsplash Scaled

Deze zorg is altijd voor eigen rekening

Heb je zorg nodig die onder de basiszorgverzekering valt? In sommige situaties is dit deels of helemaal voor eigen rekening. Zo geldt het eigen risico van  € 385. Pas boven dit bedrag krijg je zorg vergoed die onder het eigen risico valt. Daarnaast betaal je voor sommige medicijnen een bijdrage, zelfs boven de grens van je eigen risico.

Eigen risico niet voor alle zorg
Gelukkig wordt niet bij alle zorg jouw eigen risico aangesproken. Zo betaal je niet zelf voor een bezoek aan de huisarts. Je eigen risico geldt wel als je naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moet. Verloskundige zorg, wijkverpleging en zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar zijn ook uitgezonderd van het eigen risico.

Zorgverzekeraars mogen er ook zelf voor kiezen om bepaalde medicijnen, zorgverleners of hulpmiddelen niet onder het eigen risico te laten vallen. In die situatie is de vergoeding volledig voor rekening van de zorgverzekeraar. Op de website van zorgverzekeraars kun je de voorwaarden vinden, waar ook eventuele vrijstellingen in worden beschreven.

Vrijwillig je eigen risico verhogen?
Het eigen risico is zowel dit jaar als in 2023 standaard € 385. Je kunt zelf kiezen voor een hoger eigen risico, waarbij de maximale verhoging € 500 is. In totaal komt dit neer op een eigen risico van € 885 (€ 385 + € 500).

De zorgverzekeraar heeft er voordeel bij als je vrijwillig kiest voor een hoger eigen risico. Die hoeft minder te vergoeden als je bepaalde zorg nodig hebt. Als tegenprestatie krijg je korting op de zorgpremie van de basiszorgverzekering. De korting verschilt per verzekeraar.

Eigen risico geldt niet voor aanvullende zorgverzekering
Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basiszorgverzekering. Aanvullende verzekeringen als een polis voor bijvoorbeeld de tandarts of opticien vallen er niet onder. Handig om te weten bij het vergelijken van je zorgverzekering.

Eigen risico niet hetzelfde als eigen bijdrage
Naast het eigen risico kun je ook te maken krijgen met een wettelijk bepaalde bijdrage voor bepaalde zorg. Deze bijdrage staat los van het eigen risico. Is hier sprake van, dan betaal je altijd een deel van de zorgrekening zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulpmiddelen zoals hoortoestellen, ziekenvervoer en bepaalde medicijnen. Zeker het laatste zorgt vaak voor een nare verrassing aan de balie van de apotheek.

Om het nog ingewikkelder te maken is er ook zorg waar je zowel een eigen bijdrage als eigen risico voor betaalt. Neem bijvoorbeeld een kunstgebit. In eerste instantie betaal je hiervoor de wettelijke bijdrage. Het deel van de rekening dat vervolgens overblijft, betaal je vanuit het eigen risico. Blijft er daarna nog een resterend over? Dat deel wordt voldaan vanuit de basiszorgverzekering.

Heb je zorg of medicijnen nodig? Vraag bij je zorgverzekeraar na welke kosten voor eigen rekening zijn. Het kan geen kwaad om geld opzij te zetten voor eventuele zorgkosten. Zeker als je ervoor hebt gekozen om vrijwillig je eigen risico te verhogen.