Default Image

Daalt de laagste hypotheekrente verder?

De hypotheekrente is nog steeds uitzonderlijk laag. Sluit je een hypotheek af met een renteperiode van 10 jaar, dan is dit al mogelijk tegen 0,86 procent. Los van de laagste hypotheekrente zijn ook de gemiddelde rentes gedaald. Banken proberen elkaar af te troeven met de scherpste rentes, waardoor een mogelijke opleving al in de kiem gesmoord wordt.

Tal van geldverstrekkers hebben in de afgelopen weken de hypotheekrente verlaagd. Hiermee kreeg de neerwaartse trend een vervolg. Naast kleinere hypotheekbanken ging de rente ook omlaag bij ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Bank.

Laagste hypotheekrentes
De laagste hypotheekrente van het moment voor verschillende rentevaste periodes zijn:
▪ Variabel 1,25%
▪ 1 jaar 0,70%
▪ 5 jaar 0,75%
▪ 10 jaar 0,86%
▪ 20 jaar 1,19%
▪ 30 jaar 1,40%

Centrale banken belangrijk voor richting rente
De centrale banken van de VS (FED) en Europa (ECB) zijn belangrijke spelers als het gaat over de richting van de rente. Gewone banken kunnen bij deze centrale instanties geld lenen of juist tijdelijk geld stallen. De rente die de centrale banken daarbij rekenen is belangrijk voor de rentetarieven van jouw eigen bank. Tot nu toe staat de rente op een historisch laag punt, om zo de economie te stimuleren. 

Het punt is echter dat, zeker in de VS, de economie op volle toeren draait. Hierdoor stijgt ook de inflatie. Reden voor de FED om te zinspelen op een eerder dan geplande renteverhoging. Overigens duurt ook dat nog wel even en gaat men er vanuit dat de huidige opmars van de inflatie tijdelijk is. Voor het einde van 2023 denkt de FED de rente in twee stappen te verhogen met in totaal 0,50 procentpunt. De kans is groot dat hierdoor ook in Europa belangrijke rentes stijgen. 

Laagste hypotheekrente binnenkort omhoog?
Op termijn valt een stijging van de hypotheekrente te verwachten. Toch is de kans groot dat we daar voorlopig nog weinig van merken. Banken concurreren met elkaar op het scherpst van de snede. Het verhogen van de hypotheekrente is in die concurrentiestrijd geen logische stap. De mogelijke aanpassingen van centrale banken hebben daar nu nog geen grote invloed op. En als die invloed toeneemt, reageren in eerste instantie vooral de variabele en kortlopende rente.

Kijk niet alleen naar de laagste rente
Uiteraard is de laagste rente van een hypotheek mooi meegenomen als je een huis koopt of hypotheek oversluit. Toch is de rente niet het enige waar je bij het afsluiten van een hypotheek op moet letten. Hoe zit het bijvoorbeeld met het meeverhuizen van de hypotheek en in hoeverre kan je boetevrij aflossen? Lees meer over de belangrijkste voorwaarden van hypotheken.

Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten of overweeg je het oversluiten van je hypotheek? Wij helpen je graag met het selecteren van een hypotheek met de laagst mogelijke rente en passende voorwaarden. Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact op met ons kantoor om de mogelijkheden te bekijken.