Default Image

Coronabesparing blijft vooral op spaarrekening staan

Huishoudens hebben onder invloed van de coronamaatregelen extra gespaard. Dit geld blijft vooral op de spaarrekening staan. Slechts 14 procent is van plan het uit te geven aan spullen of diensten. Het verbouwen van de woning of kopen van een nieuwe is het populairste bestedingsdoel.  

Het totaal aan ‘coronabesparingen’ bedraagt 46 miljard euro, zo rapporteert De Nederlandsche Bank (DNB). Dit zijn de extra besparingen sinds het uitbreken van de crisis.

Sparen omdat uitgeven niet kon
Sparen was tijdens de lockdown minder uitdagend dan daarvoor. Je had simpelweg minder mogelijkheden om het geld uit te geven. De horeca was dicht en een vakantie zat er ook niet in. Onzekerheid over de economie en eigen financiële situatie was een andere reden om meer geld opzij te zetten. Wanneer bijvoorbeeld de zekerheid van een baan afneemt, worden mensen voorzichtiger en spaarzamer.  

Geld blijft op de spaarrekening
Spaarders zijn slechts beperkt van plan om het extra spaarbedrag alsnog uit te geven. Een mogelijke verklaring is dat je diensten minder goed kunt inhalen. Een misgelopen kappersafspraak doe je nu niet dubbel. Voor iets als vakanties heb je vaak niet de tijd om de schade in te halen. Wie het geld wel wil uitgeven, noemt de eigen woning het meest als doel. Duurzame consumptiegoederen als kleding, elektronische apparaten en auto’s zijn ook in trek.

Besparing Gemiddelde Huishouden
Bron: DNB

Vooral hogere inkomens hebben extra gespaard
Uit de DNB-enquête blijkt huishoudens met een hoger inkomen bovengemiddeld spaarden. Het percentage huishoudens dat extra heeft gespaard is bijna twee keer zo hoog bij huishoudens met een netto inkomen boven EUR 2600 per maand (46%) als bij huishoudens met een lager inkomen (24%). Mogelijke reden is dat deze groep voor de coronacrisis een groter deel van het inkomen uitgeeft aan zaken als horeca.

Daarnaast hebben huishoudens in loondienst beduidend vaker extra gespaard dan zelfstandigen (47% tegenover 21%). De laatste groep is gemiddeld harder geraakt door de economische gevolgen van de pandemie.

Sparen levert nauwelijks iets op. Investeren in het verbouwen of verduurzamen van je woning kan een goede bestemming zijn. Zorg wel voor een buffer zodat je niet in de problemen komt wanneer de wasmachine of auto ermee stopt.